Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

23/12/2011

13 Assassins

Als u al ooit eerder van Takashi Miike gehoord hebt, zal dat vast te maken hebben gehad met uiterst shockerende horrorfilms als Ichi the Killer of Audition, of wellicht de geschifte Zebraman-films. Echter bewijst Miike met 13 Assassins ook minder extreme films te kunnen maken, en hoe! Het mocht voor een bioscooprelease echter niet baten, want hoewel de film lovende reacties kreeg op het afgelopen Imagine Film Festival kreeg hij desondanks geen officiële bioscooprelease. Gelukkig kunt u nu toch genieten van deze film, aangezien de film inmiddels op dvd en blu-ray verkrijgbaar is.De plot steekt vrij simpel in elkaar en doet duidelijk denken aan de samuraiklassieker Seven Samurai van Akira Kurosawa. In het Japan van 1840 is de tijd van de samurai bijna ten einde. De sadistische jonge leider Matsudaira Naritsugu verkracht en vermoordt als hij daar zin in heeft. Hij is namelijk de zoon van de voormalige Shogun (militaire leiders van een bepaald gebied, aangesteld door de keizer) en het jongere broertje van de huidige Shogun, wat kort gezegd inhoudt dat het gezag hem weinig kan maken. Als Naritsugu nog hoger dreigt te klimmen op de politieke ladder besluit een overheidslid dat het genoeg geweest is. Hij huurt in het geheim de oude samurai Shinzaemon in om Naritsugu te vermoorden. Deze trommelt op zijn beurt weer  12 samurai op om de klus te klaren.

Miike vertelt het eerste gedeelte van de film op een aangenaam rustige manier; je krijgt genoeg tijd om de personages te kennen. De verschillende samurai worden uitstekend vertolkt door hun acteurs, ze hebben ieder hun eigen trekken en zijn daardoor niet zomaar naamloze vechtjassen. Maar vooral de manier waarop Naritsugu wordt geportretteerd zal je het meest bijblijven van het eerste uur: een gruwelijke maniak die door enkele hypergewelddadige scènes een diepe indruk zal achterlaten.

Maar het sterkste gedeelte van de film is de ruim drie kwartier durende finale die je op het puntje van je stoel zet en je pas weer laat opveren als de aftiteling over het scherm loopt. De dertien samurai zetten een dorpje af waar Naritsugu en zijn leger langs moet komen. Met zijn dertienen zijn ze natuurlijk nooit opgewassen tegen Naritsugu en zijn leger, dus verzinnen ze een manier om de overmacht toch te overwinnen. Wat volgt is een geweldig geschoten actiespektakel dat vernuftige wendingen kent en vol rauwe, bloederige actie zit.

Miike heeft een ijzersterke samuraifilm afgeleverd die doet denken aan de hoogtijdagen van Kurosawa en consorten, maar die tegelijk genoeg eigen smoel heeft en bovendien een van de beste en langste actiescènes in lange tijd.  En hopelijk komt de komende samuraifilm van Miike, een remake van Harakiri (1962) in 3D, wel gewoon in de Nederlandse bioscopen uit.

De Schijf
De dvd-uitgave kent geen extra's, maar beeld en geluid zijn prima. DVD

14/11/2011

Twin Pics

2.35:1

5.1 Japans

Nederlands, Frans.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.