Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
30/11/2014

2/11 Het spel van de wolf

06/05, Theo van Gogh’s film over een complot achter de moord op Pim Fortuyn, bleek in 2004 helaas één van diens laatste film. Nog in hetzelfde jaar dat die film uitkwam, werd Van Gogh zelf vermoord. Dat er door hechte vrienden en collega’s Theodor Holman en Gijs van de Westelaken nu een film is gemaakt over een complot achter Van Gogh’s dood, lijkt haast een logische stap.
Het 2 november 2004. Theo van Gogh is zojuist vermoord in Amsterdam. Ellen Maas’ (Susan Visser) telefoons gaan allemaal tegelijk af. Ze werkt bij de AIVD en de lijnen zijn roodgloeiend. De minister wil snel weten of ‘we’ de dader kennen. Aan Ellen en haar baas Sybrand van Hulst (Johan Leysen) de taak om dat heel snel uit te zoeken. Afluistertaps, geheime ontmoetingen en een doofpot hier en daar. Het niet ieders dagelijks werk, wel dat van Ellen Maas. Nu zal ze alle zeilen bij moeten zetten om haar hoofd boven water te houden en niet toe te geven aan de druk om het onderzoek een ‘gepaste’ uitkomst te geven.

Of dat alles, een deel of helemaal niets van wat Holman en Van de Westelaken ons voorschotelen waargebeurd is, is niet na te gaan. Dat weten de makers ook, want ze laten één van de personages nadrukkelijk zeggen: “In zo’n Nederlands faction thrillertje mag blijkbaar alles” (aan Van Goghs eigen factionthriller In het belang van de staat wordt ook nog even gerefereerd). Dit hoeft een goede film niet in de weg staan natuurlijk, om nog maar eens te verwijzen naar Oliver Stone’s JFK (die ook regelmatig werd genoemd toen Van Goghs 06/05 uitkwam). 2/11 Het spel van de wolf is echter niet zo goed.

Dit komt vooral doordat de film niet spannend, schokkend, maar zelfs behoorlijk saai is. Susan Visser lijkt dit ook door te hebben, want heel veel zin lijkt ze er niet in te hebben. Ze maakt een behoorlijk ongeïnspireerde indruk, maar wordt ook niet geholpen door de geforceerd overkomende dialogen. Johan Leysen is prima op zijn plek, maar heel veel ruimte om te excelleren biedt zijn personage niet. Ook Pierre Bokma (die uiteraard de hoofdrol speelde in Van Goghs Interview) wordt bijna niet gebruikt en is weggestopt in het stereotype schimmig zakenmannetje. 2/11 Het spel van de wolf is hierdoor een matige en matte thriller.

De DVD van A-Film bevat een aantal verwijderde scenes en een trailer.


DVD

04/11/2014

A-Film

16:9 Anamorphic (2.35), Kleur

Dolby Digital 5.1, Nederlands

Nederlands, Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.