Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

01/05/2008

30 Rock: Season 1

Komisch kijkje achter de schermen

Wat is het toch met de Nederlandse programmering van uiterst succesvolle TV-series? Waarom worden deze series, die zich aan de andere kant van de grote plas ruimschoots bewezen hebben, uitgezonden op de meest onmogelijke tijdstippen? Geweldige en komische series als Curb Your Enthusiasm, Arrested Development, Entourage, Extra's en My Name is Earl trokken als gevolg van de meest vreemde uitzendtijden te weinig kijkers en 30 Rock (de titel verwijst naar 30 Rockefeller Plaza; het gebouw waar televisiestudio NBC is gevestigd) lijkt hetzelfde lot beschoren te zijn. Godzijdank is er nog zoiets als een DVD.

Liz Lemon is de hoofdscenariste van The Girlie Show die live wordt opgenomen in New York City. Haar leven wordt compleet overhoop gehaald wanneer Jack Donaghy, de vrijpostige, nieuwe baas van haar 'network', zich met de show bemoeit en de onvoorspelbare Tracy Jordan aanwerft. Aan Liz om dit zooitje ongeregeld onder controle te krijgen terwijl ze probeert ook nog een eigen leven te leiden.

De drijvende kracht achter deze comedyserie luistert naar de naam Tina Fey. Een naam waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord maar achter de schermen was ze zeer actief als hoofdscenariste van Saturday Night Live; de inmens populaire Amerikaanse serie die al sinds 1979 wekelijks miljoenen kijkers trekt. Het mag dan ook geen toeval zijn dat The Girlie Show, de sketchshow die centraal staat in 30 Rock, erg lijkt op SNL. Niet dat we overigens veel van deze show te zien krijgen want alles draait om het leven achter de schermen ervan.

Het grote succes van 30 Rock laat zich niet al te makkelijk raden maar het heeft ongetwijfeld veel te maken met de geweldig geschreven personages. Waar je in de eerste vier episodes het gevoel kan hebben te zitten kijken naar stereotype personages verdwijnt dit vermoeden al snel naar de achtergrond wanneer blijkt dat ieder karakter een diepere laag heeft meegekregen. Het ontbreken van een irritante lachband is een aanwinst en heel leuk zijn het gebruik van de flashbacks. Een geweldig voorbeeld is de introductie van Tracy Jordan want wanneer hij voor het eerst in beeld te zien is rent hij in zijn onderbroek gillend over de weg: "I am a Jedi!, I am a Jedi!". Verder kent de serie een hoog verteltempo, voelen de verhaallijnen vloeiend aan en is de grapdichtheid erg hoog. De leukste afleveringen zijn de episodes die een wat surrealistisch karakter aannemen want zo heb ik krom gelegen van het lachen met Black Tie; de aflevering waarin Liz, Jack en Jenna het verjaardagsfeestje van de gehandicapte prins komen verstoren.

Alhoewel Tina Fey  de scripts en de productie voor haar rekening nam was het oorspronkelijk niet de bedoeling dat ze te zien zou zijn in de serie. Op aandringen van NBC besloot ze toch overstag te gaan en dat bleek uiteindelijk een wijze keuze te zijn. Fey is geen klassieke schoonheid wat in haar voordeel werkt, maar weet wel precies wanneer ze charmant, grappig of onhandig moet zijn waardoor ze erg naturel overkomt. Alec Baldwin weet in een ijzersterke bijrol keer op keer de aandacht op zich gevestigd te krijgen als de zelfingenomen en zelfverzekerde Jack Donaghy terwijl de meeste grappen afkomstig zijn van een opperbeste Tracy Morgan die schittert als de instabiele en psychotische Tracy Jordan.

Lemon's schrijversteam bestaat uit Scott Adsit die als Pete meer dan eens fungeert als Liz' geweten, Keith Powell die als de zwarte Toofer het grootste verwijt krijgt dat hij denkt en handelt als een blanke, Lonny Ross als schrijver / imitator Josh die zijn talent gebruikt voor eigen doeleinden en Judah Friedlander die als de grofgebekte Frank iedere aflevering een ander petje draagt. Jane Krakowski die hilariteit teweeg brengt met zijn vertolking van de zuiderse boerenkinkel Kenneth. Ook komen er veel gastrollen voorbij zoals die van Paul Reubens, LL Cool J, Dean Winters, Rip Torn, Will Arnett, Emily Mortimer, Isabella Rossellini, Ghostface Killah, Whoopi Goldberg, Conan O'Brien, Nathan Lane en Sean Hayes.

Nederlandse fans van de serie zullen blij zijn dat 30 Rock nu eindelijk verkrijgbaar is op DVD maar als je op zoek gaat naar extra's zul je van een koude kermis thuis komen. Waar de Regio 1 boxset nog redelijk gevuld is met bonusmateriaal moeten wij het hier doen met een vanilla versie. Merkwaardig is het gegeven dat de beeldkwaliteit verschilt van aflevering tot aflevering. Niet dat je je zorgen hoeft te maken over belabberd beeld maar sommige episodes zien er scherper uit dan andere. Gelukkig klinkt de 5.1 soundtrack wel goed.

DVD

15/05/2008

Universal Pictures

1.78:1 Anamorphic Widescreen

Engels 5.1, Engels 2.0

Nederlands