Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

16/12/2010

Summer Wars

Een tijdje terug zag ik The Girl Who Leapt Through Time, een heerlijke feelgood animatiefilm van Mamoru Hosada over een typisch Japans tienermeisje dat een bijzondere gave heeft. Mevrouw kan namelijk door de tijd reizen. Deze gave gebruikt ze verrassend genoeg niet voor wereldschokkende zaken, maar gewoon om de alledaagse problemen van een tienermeisje op te lossen. Een fijne film dus, maar op animatievlak had ik het gevoel dat er meer in gezeten had; het zag er allemaal fantastisch uit maar tegelijk ook wat te braaf. Nu, genoeg over dit tijdreisverhaaltje, Hosoda heeft namelijk inmiddels een nieuwe film uitgebracht en deze is nu op dvd en blu-ray te krijgen. Summer Wars heet de film, en die is me toch een partijtje fantastisch!Terwijl ik deze recensie tik is buiten - of ja "buiten"... op het internet - een heuse cyberstrijd gaande. Hoe het precies allemaal in elkaar steekt weet ik niet maar dat het verder gaat dan een onschuldig virusje versturen naar een groot bedrijf lijkt me duidelijk. Onze hedendaagse samenleving bestaat voor een groot deel uit de cybercultuur, de internetwereld zeg maar. Veel mensen realiseren zich het niet of nauwelijks maar die hele cyberwereld is groter en dichterbij dan we vaak door hebben. Summer Wars gaat daar op een nogal onsubtiele wijze op in.

Oz is een digitaal communityplatform waar miljoenen avatars samen het grootste online netwerk vormen. Er is een tweede leven ontstaan zonder de beperkingen van de werkelijkheid. Kenji, een verlegen scholier met een flinke wiskundeknobbel is een beheerder van Oz. Zijn rustige leventje wordt verstoord als het meisje van zijn dromen, Natsuki, hem vraagt om mee te gaan naar haar geboorteplaats Nagano. Daar viert haar familie een traditioneel feest van de Jinnouchi-clan, iets wat nog steeds diep geworteld zit in verschillende familieleden. Met name oma is een prominent figuur die veel waarde hecht aan het Jinnouchi-gebeuren. Kenji realiseert zich al snel dat Natsuki hem alleen heeft meegenomen om oma te overtuigen dat hij haar verloofde is.

Tijdens de voorbereidingen van het feest wordt Oz aangevallen door een gigantisch en complex virus. Oz is zo in de samenleving geworteld dat deze aanval directe gevolgen heeft voor het dagelijkse leven. Zo worden onder andere de verkeerslichten ontregeld en ontstaan er gigantische files. Het virus wordt steeds groter en steeds bedreigender voor de maatschappij. Kenji probeert samen met de hele Jinnouchi-clan het virus te stoppen om zowel de virtuele als de echte wereld te redden.

De film bestaat dus net als het verhaal uit twee lagen. Het liefdesverhaaltje tussen Kenji en Natsuki en de subplotjes van de verschillende familieleden vormen de eerste laag. Dit is allemaal in een standaard, maar zeker niet onaardige, animestijl geanimeerd. Leuke en excentrieke personages vormen hier vooral de drijfveer. Maar de film wordt pas echt briljant met de toevoeging van die tweede laag, Oz dus. Hier wordt ieder personage gerepresenteerd door een bepaalde avatar en de serene witte cyberwereld wordt bewoond door avatars en allerlei andere objecten. Tot het virus dus roet in het eten komt gooien. Alles gaat aan gort en er ontstaat totale chaos in het anders zo rustige Oz. Hier gaan de makers all out op animatiegebied: spetterende gevechten, bizarre avatars en objecten schieten tegen de strakke witte achtergrond in het rond. Het is lastig te beschrijven maar geloof maar dat dit een hele vette visuele trip is waarin men echt tot het uiterste is gegaan. En zo zie ik animatiefilms graag.

De wisselwerking tussen virtuele wereld en werkelijkheid is in de film duidelijk aan te stippen; zo werkt het in het echt natuurlijk niet. Maar door deze versimpeling wordt het punt wel duidelijk: werkelijkheid en cyberwereld zijn zeer nauw verweven. Gelukkig brengt Summer Wars het lang niet zo 'informatief' als ik het poogde te doen in de tweede paragraaf. Het is een doldwaze animatiefilm die je toch serieus doet nadenken over het hele cybergebeuren. Een zeldzaam goede film.
DVD

16/11/2010

Filmfreak Distributie

16:9 Anamorf Fullscreen

Japans 2.0

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.