Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

23/07/2012

Kaiten - Human Torpedo War

Wie denkt aan Japanse zelfmoordcommando’s zegt al snel de Kamikaze. Minder bekend, maar zeker niet minder indrukwekkend, zijn de Kaiten: menselijke torpedo’s. Kaiten - Human Torpedo War laat het relaas zien van een aantal jonge Japanse studenten die zonder een moment van twijfel alles opgeven om hun land te dienen in een al hopeloos verloren oorlog.De film volgt een aantal talentvolle studenten die zich vooral bezighouden met hun favoriete tijdverdrijf: honkbal. Een van hen – een pitcher – oefent continu op zijn ‘magic ball’ (een dropball-worp), met de droom om deze ooit te perfectioneren. Deze droom houdt abrupt op wanneer er in de groep wordt besloten om zich vrijwillig aan te melden voor de Keizerlijke Japanse Marine om de inmiddels verliezende natie te kunnen dienen. En voor honkbal is geen plaats meer, het is immers de sport van ‘de vijand’ Amerika.

De nieuwe mariniers krijgen al snel te maken met een nieuw wapen dat Japan ontwikkeld heeft, de Kaiten. Deze ‘menselijke torpedo’ geeft de marine een meer doeltreffende, flexibeler wapen dan de reguliere torpedo. Deze valt namelijk te besturen door een persoon die zich in een kleine cabine van de torpedo bevindt. Bijkomend nadeel hierbij is dat er geen ontsnappingsmogelijkheid bestaat voor de inzittende: deze zal samen met de torpedo ontploffen zodra het doelwit geraakt is. Dit vergt totale opoffering van de marinier, om zo eervol te kunnen sterven voor het land.

Interessant is vooral om te zien hoe compromisloos de jonge Japanse mannen zich opstellen om daarna alles en iedereen achter te laten zodat ze voor hun land kunnen sterven. Dit terwijl het merendeel zelfs nog nooit de vijand heeft gezien. Maar dat maakt voor deze jongens niets uit: het is een eer om de natie en de Keizer te dienen en daarvoor te sterven. De perceptie over de Tweede Wereldoorlog van Japanners verschilt sterk met die van de geallieerde of de Duitse. Dit uitgangspunt maakt Kaiten vooral interessant om te volgen. De film is zeer toegankelijk en kent een typerende verhaalstructuur waarbij afgewisseld wordt met flashbacks. Verwacht daarbij geen actie; dit is menselijk drama ten voeten uit. Helaas voert degelijkheid de boventoon: buiten goede acteerprestaties en een prima verhaallijn om, valt er weinig meer te genieten van Kaiten.

De eigenzinnigheid en originaliteit die vaak typerend zijn voor de Japanse cinema, zul je niet terugvinden in Kaiten. De film vervalt al snel in formulewerk, waarbij zoals verwacht liefde en sociaal drama op een voorspelbare wijze passeren. Kaiten verveelt echter geen moment dankzij het sterke uitgangspunt dat indrukwekkend genoeg is om de hele film te dragen. Wel blijf je met het gevoel achter dat er meer had in gezeten.

Blu-ray

16/07/2012

Filmfreak Distributie

16:9

DD 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.