Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
28/03/2014

Captain Phillips

Tom Hanks speelt Captain Phillips in deze waargebeurde en naar de hoofdpersoon vernoemde film. Phillips is bevelhebber op de het containership de Maersk Alabama. Zijn schip wordt voor de kust van Somalië geënterd door een handje vol gewapende piraten. Phillips doet er alles aan rustig te blijven en zijn bemanning in veiligheid te brengen.
In de jaren tachtig was Tom Hanks de charmante komiek uit films als Splash, Big en The ‘burbs. Het decennium daarna bewees hij een fantastisch acteur te zijn met serieuze rollen in Philadelphia, Saving Private Ryan, Apollo 13 en Cast Away. De reeks niet heel vrolijke rollen, die hij afsloot met zijn prachtige, ingetogen rol in Road to Perdition, leek hij daarna bewust achter zich te laten en zich te richten op luchtige films, met wisselend resultaat. Wie heeft er niet genoten van Catch Me If You Can, The Terminal en Charlie Wilson's War? Helaas stond er tegenover elk van die films een Robert Langdon film, of de pijnlijk mislukte poging The Ladykillers te remaken.

De laatste jaren lijkt Hanks weer een beetje de draad op te pakken en serieuze rollen niet meer te schuwen. Cloud Atles, Saving Mr. Banks en al helemaal Captain Phillips, tonen dat Hanks het niet verleerd is. Alleen al de laatste indrukwekkende scene in Captain Phillips had Hanks een prijzenkast vol awards moeten opleveren. Captain Phillips heeft veel meer te bieden dan enkel de sterke rol van Hanks, maar als middelpunt en focalisatiepunt voor de kijker, draagt hij de film.

Alvorens Paul Greengrass aan bod komt bij het bespreken van wat Captain Phillips te bieden heeft, is logisch na Hanks even stil te staan bij zijn tegenspeler Barkhad Abdi. De sinds zijn veertiende in Amerika wonende, maar in Somalië geboren Abdi, speelt met Captain Phillips zijn eerste rol in een film. En dan wil het wel wat zeggen als je je staande houdt tegenover Tom Hanks, en zelfs genomineerd wordt voor een Oscar. Het lijkt er overigens op dat hij met zijn tweede rol al direct zijn horizon gaat verbreden, want hij is gecast door Judd Apatow in diens toekomstige film Trainwreck.

Het is maar moeilijk voor te stellen dat Paul Greengrass pas sinds het moment dat Hanks in 2002 stopte met serieuze rollen aannemen, zich manifesteerde als één van de meest in het oog springende en trendsettende regisseurs. De drie opeenvolgende films Bloody Sunday, The Bourne Supremacy en United 93 zetten Greengrass op de kaart als een veelzijdig regisseur, die waargebeurde drama’s intens en boeiend weet te vertellen, maar ook grauwigheid en ruwheid kan aanbrengen in Hollywood actiefilms. Zijn stijl van snelle montage en dicht op de huid geschoten hand-held camerabeelden, hebben de laatste jaren veel navolging gekregen. Met Captain Phillips bewijst Greengrass echter dat hij nog altijd heerst op dit gebied.

Greengrass maakte van Captain Phillips een zenuwslopende film, waarbij je als kijker de tijd volledige vergeet. Je wordt meegesleept in het drama dat zich afspeelt op het containerschip. De balans tussen goed en slecht, altijd een heikel punt, is bovendien perfect. De piraten krijgen een achtergrondverhaal, enig sympathie voor hun situatie wordt gewekt, maar het slaat gelukkig niet door. Kapitein Phillips en zijn bemanning zijn nog altijd slachtoffers en het geweld van de piraten wordt niet goedgepraat. Hierbij wordt Greengrass nadrukkelijk bijgestaan door zijn acteurs, die van de personages mensen maken.

De Bluray van Sony Pictures is een mooie uitgave. Als bonus kunt u luisteren naar een interessante commentaartrack van Greengrass, en kunt u een uur lang kijken naar wat zich achter de schermen afspeelde tijdens de opnames. Ook leuk is, als u daar waarde aan hecht, dat de film in 4K (Ultra HD, ongeveer 4 keer betere beeldkwaliteit dan de gemiddelde bluray) gemastered is. Een film als deze, verdient een uitgave als deze.


Blu-ray

25/03/2014

A-Film

HD Widescreen 2.40:1, Kleur

5.1 DTS HD MA, Engels

Nederlands, Frans, Engels

Plaats uw reactie

Christian op 31/03/2014

Misschien geen film om keer op keer te bekijken, maar wel ontzettend beklemmend en spannend! Een van de beste films van vorig jaar naar mijn mening en een geweldige rol van zowel Hanks als de piraten.
Loradae op 24/05/2014

Well done artclie that. I'll make sure to use it wisely.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.