Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

18/05/2012

A Better Life

Februari jongstleden won een voor Hollywood begrippen een tamelijk onbekende acteur de Oscar voor zijn hoofdrol in The Artist, Jean Dujardin. Maar, naast George Clooney, Brad Pitt en Gary Oldman maakte ook Demian Bichir aanspraak op de felbegeerde hoofdprijs. Liefhebbers van de Mexicaanse cinema of zij die zich door 4,5 uur van Sodenberghs epos Che hadden geworsteld kenden hem wellicht, maar voor elk ander is hij een nieuw gezicht. Wat moet je in je mars hebben om genomineerd te worden boven andere kanshebbers als Ryan Gosling of Michael Fassbender? Demian Bichir heeft het schijnbaar en dat maakt al direct extra benieuwd naar de film waarin hij speelde, A Better Life: een in Nederland niet eens in de bioscoop verschenen drama spelend rondom illegale immigranten in Los Angeles.
Carlos Galindo (Bichir) is een illegale Mexicaan woonachtig in Los Angeles. Hij woont samen met zijn tienerzoon Luis (José Julián) in een achterbuurt. Carlos probeert als tuinman de eindjes aan elkaar te knopen en zijn zoon een beter leven te geven. Luis raakt echter langzaam verstrikt in allerlei problemen die van kwaad tot erger worden. Hij is regelmatig geschorst, heeft foute vrienden en krijgt steeds nauwere banden met een gevaarlijke bende. Carlos voorziet een gouden toekomst voor hem en zijn zoon als hij geld leent van zijn  zus om een tweedehands auto te kopen, waarmee hij voor zichzelf kan beginnen als tuinman. De zaken lijken goed te lopen totdat iemand die hij vertrouwde zijn auto steelt en hij dus niet meer kan werken. Als illegale kan hij ook niet naar de politie stappen. Daarom besluit hij samen met zijn zoon de auto te gaan zoeken.

A Better Life is geregisseerd door Chris Weitz, inderdaad, hij die doorbrak met American Pie en daarna een opmerkelijke carrière doormaakte. Na American Pie de erg matige remake Down to Earth, het juist weer erg leuke en behoorlijk volwassen About a Boy om daarna de matige jeugdfilms The Golden Compass en New Moon te maken. En nu een drama over immigrantenproblematiek in Los Angeles. Het mogen duidelijk zijn dat A Better Life dichter bij About a Boy staat dan Weitz’ andere werk. En het gaat ook allemaal om een jongen. En een vader die alles doet voor zijn zoon.

A Better Life is een zachtaardige (lees: tamme) film. Ondanks dat alles verkeerd gaat wordt het nooit heel dramatisch allemaal. Zo zijn de gevreesde gangs in de film wel gevaarlijk, maar meer van het ‘fietsen zonder helm’-niveau dan wat tijdens een gemiddeld nieuwsbulletin vertoond wordt. De band tussen vader en zoon staat dan ook centraal en vormt het hart van de film. Het is bijzonder spijtig dat de film te vaak voorspelbaar is en sommige stappen in het verhaal erg makkelijk/gemakzuchtig maakt. De bescheiden roadtrip (een duidelijke knipoog naar Ladri di Biciclette) van vader en zoon voelt daardoor te gekunsteld.

En dan Bichir. Door zijn Oscarnominatie word je als kijker bijna gedwongen zijn prestatie op de weegschaal te leggen. Was zijn nominatie terecht? Onzinnige vraag natuurlijk, maar je gaat wel letten op zijn acteerwerk. En al doende, kom je niet bedrogen uit.

De DVD van eOne Entertainment bevat op enkele trailers na geen extra’s.
DVD

25/04/2012

Entertainment One Benelux

16:9, 1.85:1 Anamorphic Widescreen, Kleur

Dolby Digital 5.1, Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.