Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

13/02/2012

A Horrible Way to Die

Seriemoordenaarfilms zijn er volop te vinden in filmland. Je moet van goeden huize komen om nog een opzienbare film in dit genre af te leveren. Adam Wingard doet ook eens een gooi met A Horrible Way to Die. Met zijn vorige film Pop Skull nog vers in het geheugen zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. A Horrible Way to Die draait voornamelijk om een tweetal personages: Sarah, een sinds drie maanden afgekickte alcoholiste met een slechte relatie achter de rug, en een ontsnapte seriemoordenaar, die waar hij maar kan willekeurig slachtoffers maakt. Sarah ontmoet tijdens een AA-meeting de man Kevin. Langzaam maar zeker groeien de twee naar elkaar toe, waarbij Kevin haar probeert te steunen met de moeilijke strijd tegen alcohol. Tegelijkertijd zien we de seriemoordenaar als lichtelijk verward persoon doelloos ronddwalen en elke iedereen vermoorden die toevallig op zijn pad komt. Deze twee verhaallijnen worden los van elkaar verteld en het is voor de kijker vooral uitpuzzelen hoe ze aan elkaar gerelateerd zijn. 

Al snel wordt duidelijk dat Wingard hier voor de sfeer gaat. A Horrible Way to Die kent een gedesoriënteerde cameravoering dat veel doet denken aan de handycamstijl die de laatste jaren erg populair is. Ook wordt er veel gespeeld met de camerafocus om een verwarde indruk achter te laten op de kijker. Neem daarbij ijzingwekkende soundscapes en je hebt een dreigende sfeer te pakken die gedurende de hele film aanwezig is. Waar zijn vorige film Pop Skull een audiovisueel extravaganza was, lijkt Wingard met A Horrible Way to Die wat gematigder te werk te zijn gegaan. Het is nog steeds erg onconventioneel, maar de gebruikte technieken worden veelvuldig maar ook willekeurig toegepast waardoor Wingard het al snel laat lijken op simpele gimmicks. In het begin werkt dit nog wel, maar de kijker zal op den duur flauw worden van de zoveelste scène met langdurige camerablur.
 
AJ Bowen vult een prima rol in als verwarde seriemoordenaar, maar eerlijk gezegd steekt de rest van de cast daar wel behoorlijk tegen af. Amy Seimetz als afgekickte alcoholiste kan niet echt overtuigen en de rest is simpelweg onopvallend. Hoewel het verloop van het verhaal origineel wordt gebracht, is het in de kern vrij simplistisch en redelijk voorspelbaar. Hier tegenover staat dat de dreigende sfeer continu wordt vast gehouden, waardoor het zeker geen straf is om de film uit te zitten. 
 
Wingards nieuwste kan niet helemaal overtuigen, daarvoor heeft de film te weinig body. Toch is A Horrible Way to Die een solide toevoeging aan het seriemoordenaargenre: een onconventioneel, subtiel werkje met een eigen stijl. Helaas is deze stijl niet sterk genoeg om er als echte topper tussenuit te springen. A Horrible Way to Die slaagt er niet in om zijn stempel te drukken op de kwaliteit waar Pop Skull dat wel duidelijk doet: door van meer durf en pit te getuigen. Daarom zal deze nieuwste film toch in de schaduw moeten staan van zijn grote broer, hoe goed hij ook zijn best doet. 
DVD

30/01/2012

Filmfreak Distributie

16:9

DD 2.0

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.