Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
18/10/2013

A Long Story

Documentaire maakster Jorien van Es laat met haar eerste lange speelfilm A Long Story een verhaal over rouw en verdriet zien. En waar tussen de bomen door toch nog de zon zal gaan schijnen. De hoofdrollen worden met veel passie gespeeld door onder andere Raymond Thiry, Victor Copariu en Ioana Flora.Jorien van Es heeft met A Long Story het documentaire maken nog niet losgelaten. De film is namelijk zo in beeld gebracht dat je alsnog naar een documentaire zit te kijken. De hoofdpersoon Ward (Raymond Thiry) staat centraal in deze film.

Moeizaam
Na het verlies van zijn vrouw komt Ward terug naar Nederland om daar zijn leven weer op te pakken. Dit gaat helaas moeizaam, want hij weet zijn draai niet te vinden. Dan ontmoet hij Doru (Andi Vasluianu) en zijn drukke 9-jarige zoon Mihai (Victor Copariu). Doru is een klusjesman en verft zijn huis.

Op een dag krijgt Doru een ongeluk en komt hij te overlijden. Ward besluit om Mihai naar zijn moeder in Roemenië te brengen. Zo komen twee mensen bij elkaar die een dierbare hebben verloren. Tijdens de trip naar Roemenië groeien Ward en Mihai dichter naar elkaar toe, wat leuke en ontroerende beelden oplevert.

Dubbele betekenis
Van Es heeft met weinig middelen een film weten te maken die een momentopname uit een leven van een man met rouw in beeld brengt. De titel van de film heeft een dubbele betekenis. De hoofdpersonen hebben namelijk een lang verhaal te vertellen en veel meegemaakt, maar ook de regisseuse heeft voor het eerst een lang verhaal op het witte doek gebracht.

Het verhaal is mooi in beeld gebracht, maar er gebeurt niet zoveel. Het kabbelt voort in een niet al te hoog tempo. De acteurs weten het boeiend te maken door de karakters van de personages voldoende bagage mee te geven. Met name Raymond Thiry weet met zijn rol goed te laten zien dat hij een waardig acteur is met veel kwaliteiten. De scenes worden hierdoor interessant, maar duren soms te lang.

Als kijker verwacht je bij sommige scenes dat er nog iets onverwachts gaat gebeuren, maar dat zit er helaas niet in. De film wordt geobserveerd in beeld gebracht, waardoor je niet in het verhaal wordt gezogen. A Long Story is een film die je moet aanspreken, slecht is het niet, mar er had wel meer ingezeten.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.