Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

23/10/2010

A Man of War

De Noorse Soldaat van Oranje?

De Noorse Oscarinzending voor Beste Buitenlandse Film in 2010 had in het thuisland zeven belangrijke prijzen op het Norwegian International Film Festival gewonnen. Een duidelijk signaal, dat Nederland overigens niet afgeeft voor de komende Oscars doordat Tirza weinig gewonnen heeft op het NFF, maar dat terzijde. Dit moet in ieder geval het paradepaard zijn van de Noorse filmindustrie.

De film heeft alles in zich om deze verwachtingen waar te maken. Er wordt een biografisch verhaal verteld over de verzetstrijder Max Manus die de Duitsers in Noorwegen het leven zuur maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. We volgen Max Manus vanaf de zogeheten Talvisota, vrij vertaald de winteroorlog, die drie maanden na de start van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond tussen Finland en Duitsland. Max was als soldaat actief in deze winteroorlog en zoals bij alle soldaten die een strijd overleven heeft dit grote gevolgen voor hem. Als Duitsland eenmaal een groot deel van Noorwegen bezet heeft, gaat Max zich steeds serieuzer bezighouden met het verzet: hij begint met het verspreiden van propaganda maar al snel blijkt dat zijn militaire ervaring goed gebruikt kan worden. Max en zijn kameraden uit het verzet plegen diverse aansalgen, maar niet zonder gevolgen. De verzetstrijders zijn in het vizier van de gestapo verschenen en het duurt dan ook niet lang voordat de eerste verliezen vallen aan de kant van het verzet.

Er is gekozen voor een grauw kleurenpalet waarbij vooral de kleur rood eruit springt in de vorm van bloed en de diverse nazisymbolen. Dit geeft het film een rauw karakter, maar het is toch zonde dat er vrij weinig van het rauwe Noorse landschap te zien is. Het camerawerk is lekker dynamisch, de boel wordt strak in beeld gebracht en dit verandert in een shakier stijl als de actie en spanning aanzwengelt. De productie steekt dan ook erg goed in elkaar. Iets te goed eigenlijk, want de benadering is wel erg Hollywood; de scheidingslijn tussen goed en kwaad is net iets te duidelijk en ook het script is te simpel. Dit is jammer want een dergelijk grote film uit een wat onbekender filmland kan zich juist onderscheiden op deze vlakken, en moet dat ook eigenlijk wel doen.  

Ondanks dat Aksel Henniede rol van Max Manus erg sterk neerzet blijft een echte verbondenheid met het personage uit. Dit is te wijten aan de montage; het gros van de scènes duurt gewoon te kort. We krijgen te veel flarden van het verhaal voorgeschoteld waardoor ik er nooit echt helemaal in kwam. In plaats van de aanslagscènes wat uit te rekken en hierin de spanning beter op te bouwen, zien we wel een totaal nutteloze relatie tussen de leider van de Gestapo in Noorwegen en zijn secretaresse. Als hiermee een menselijker personage was gecreëerd kon ik de scène nog snappen, maar de blonde dame heeft werkelijk nul inbreng in de film. Nee, de Noorse Zwartboek of Soldaat van Oranje is dit helaas zeker niet, daarvoor ontbreekt de nuance en stoort de montage.

De Schijf
De beeldkwaliteit is erg goed; ook op een groter scherm komt deze film op dvd prima tot zijn recht. Details worden scherp weergegeven en de overzichtshots zijn een lust voor het oog. Op audiogebied is het wat minder spectaculair; de schietscènes klinken aardig maar ik heb dynamischer surroundgeluid gehoord. De explosies vallen helaas wat tegen, zowel de surrounds als de subwoofer worden hierbij onvoldoende gebruikt, de aanslagen missen hierdoor net dat beetje extra impact. Op enkele trailers na bevat de schijf geen extra’s. DVD

30/09/2010

Indies Entertainment Group

16:9 (2.35:1)

5.1 en 2.0 Dolby Digital

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.