Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

07/02/2015

A Most Wanted Man

Waardige laatste hoofdrol van een briljant acteur

A Most Wanted Man is gebaseerd op het boek van Brits auteur John Le Carré, de derde film van onze eigen Anton Corbijn en - het zal je niet ontgaan zijn - de laatste film van de in februari vorig jaar overleden Philip Seymour Hoffman in een hoofdrol. En wat voor een! Corbijn mag trots zijn.De film speelt zich af in het hedendaagse Hamburg, de stad waar destijds de plannen werden gemaakt voor 9/11. Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin) is als vluchteling met een vrachtschip meegelift naar Duitsland. Hij wordt vanaf het begin in de gaten gehouden door de Duitse inlichtingendienst en al snel als radicaal Moslim bestempeld. Wanneer ze erachter komen dat hij ook nog eens gekomen is om zijn vader's fortuin op te halen bij bankier Thomas Brue (Willem Dafoe) en hiervoor de idealistische mensenrechtenadvocate Annabel Richter (Rachel McAdams) inschakelt, gaan alle alarmbellen af. Is het hebzucht dat Issa drijft, of financiering van terroristische aanslagen? Günther Bachmann (Philip Seymour Hoffman), hoofd inlichtingendienst, heeft nog iets goed te maken na een mislukte missie in Beiroet maar krijgt concurrentie van de Amerikaanse CIA die de zaak ook opgelost wil hebben. Een spel volgt waarbij de twee inlichtingendiensten elkaar gruwelijk in de weg lopen.

Hoewel er voor de doorgewinterde liefhebber van spionagethrillers wel complexere en met name meer actievolle films dan deze te bekijken zijn, is het vooral het acteerwerk van zowel Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams als Willem Dafoe dat het verschil maakt. Het Koude Oorlog-sfeertje is meeslepend en juist het ontbreken van de actie maakt het realistisch. Terrorisme is in de wereld van vandaag actueel als nooit tevoren en ook dat gegeven geeft de film een extra beklemmende lading mee.

En wie kan nu beter de rol spelen van een alcoholistische, kettingrokende, conditieloze geheimagent met Duits accent, dan Hoffman? Hij bewees al eerder dat hij met dit soort typische rollen op eenzame hoogte stond en dat is nu niet anders. Hoewel de film niet perfect is, want iets meer tempo was geen overbodige luxe geweest, maakt alleen hij al het bekijken van A Most Wanted Man meer dan waard!

De blu-ray editie is naast een meer dan prima beeld en geluid, voorzien van een mooie selectie aan bonusmateriaal. Naast een Making of van 16 minuten met o.a. regisseur Anton Corbijn aan het woord, krijgen we nog bijna drie kwartier aan interviews met cast en crew, een kijkje achter de schermen van 25 minuten en als laaste een een korte special met John le Carré aan het woord. Dit, in combinatie met een mooie slipcase als hoes, noemen we een mooie aanwinst voor elke filmliefhebber!Blu-ray

Entertainment One Benelux

1080p High Definition (16:9)

DTS-HD MA 5.1 Engels

Nederlands