Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

23/08/2015

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

Roy Anderson is terug met zijn nieuwste film A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence dat The Living-trilogie compleet maakt. Deze zwarte-komedie regisseur laar met een absurde wereld zien hoe de echte wereld eruit ziet. Wat wij als mensen doen en hoe eenvoudig het leven soms kan zijn. Het verhaal wordt krachtig verteld mede door de manier van filmen en de thema’s die door elkaar heen lopen in deze mozaïekfilm.Tja, A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, een titel die je niet even opnoemt of snel onthoudt. Maar het geeft wel weer wat deze film wil laten zien. Waarom zijn we eigenlijk hier, wat houdt ons bezig. Waarom laten we het gewoon zo gaan en staan we niet even stil om erover na te denken. Dat is wat regisseur Roy Anderson wil laten zien. En niet op een gewone manier. Nee, vanuit een perspectief komen een aantal verschillende verhalen langs van doodgewone mensen.
 
Feestartikelen
We zien een duo die feestartikelen aan de man probeert te brengen, Een man die telkens een afspraak probeert te maken met iemand die er eigenlijk nooit is, Koning Karl XI die tegen de Russen gaat vechten, een duif die op een tak zit en verder personen die deze verhalen kruisen of gewoon eenmalig in beeld verschijnen. Dan denk je, dat gaat dan ook niet ergens over, precies, het gaat namelijk ook niet echt ergens over. Maar het laat je wel nadenken over die dingen die langskomen, heb je hem nog?
 
De wereld om ons heen veranderd met de dag, de 24-uurs economie heeft het overgenomen. We hebben eigenlijk helemaal geen tijd meer om even op een bankje te gaan zitten en over ons zelf na te denken. Daar heeft iedereen het te ‘druk’ voor. Daarom is Anderson er om dat even te vertellen. Het verhaal begint over de dood, die je ook zomaar kan overvallen. En dat gebeurt dus ook in dit verhaal, op een veerboot, in huis of gewoon buiten. Iedereen kan het overkomen en het hoort bij het leven.
 
Kijkdoos
Toch pakt het verhaal je, want ook al is het geen dynamische film je wil wel weten wat er uiteindelijk gebeurt met de personages. Je springt van het heden naar het verleden, met daarin de dromen en nachtmerries. Wij als kijker kijken als het ware door een kijkdoos om de gebeurtenissen te observeren. Als je dan goed kijkt dan gebeurt er best veel in het frame waar we naar kijken. Een interessante manier van filmen en het overbrengen van dit verhaal.
 
De acteurs zijn allen onbekend, maar weten hun rol goed over te brengen op de kijker. Het realisme ontmoet het surrealisme en daar is Anderson zeker in geslaagd. Hij geeft een knipoog naar de wereld waar de chaos overheerst en er weer even rust gevonden moet worden in ons eigen bestaan. A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
is een echte aanrader voor de filmliefhebber die graag even verder kijkt dan alleen naar Hollywood.

De DVD bevat naast de film geen extra's, jammer, maar gaan ramp want de film geeft voldoende informatie om over na te denken.


DVD

28/07/2015

Lumiere Home Entertainment

16:9 Breedbeeld

Dolby Digital 5.1 Zweeds

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.