Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

04/05/2012

A Separation

De Iraanse film A Separation viel het afgelopen jaar veelvuldig in de prijzen met als hoogtepunten de Gouden Beer in Berlijn en de Oscar voor beste buitenlandse film. De titel werd tevens zowel kritisch als door het filmpubliek lovend ontvangen. Een schijf om te bezitten, lijkt me niet?Nader en Simin besluiten uit elkaar te gaan na onenigheid over hun leefsituatie. Simin wil in het buitenland wonen terwijl Nader voor zijn zieke vader wil zorgen en het wel prima naar zijn zin heeft in Teheran. Hun dochter Termeh ziet het allemaal met lede ogen aan en de situatie wordt er niet beter op wanneer Nader besluit een vrouw aan te nemen die zijn vader gaat verzorgen. Het explodeert wanneer hij op een mooie dag thuiskomt en zijn vader bewusteloos aantreft. Hij beschuldigt de pardoes vertrokken verzorgster van niet alleen slechte verzorging maar ook van diefstal aangezien er geld is verdwenen. Een strijd tussen twee families barst los en Termeh ziet het allemaal als lijdend voorwerp aan.

Wat begint als familiedrama slaat gaandeweg om in een intelligente, welhaast thrillerachtige, film waar een regisseur als Alfred Hitchcock zich niet voor zou schamen, maar het kent ook die typische onbehagelijke aspecten van een Michael Haneke film met de nadruk op al dan niet valse beschuldigingen en schuld en boete. De vele plotwisselingen vallen naadloos in elkaar en werkt toe naar een hartverscheurende climax. Wat echter fascinerend is, is dat het gedoe rondom de familie constant aanwezig blijft en als een zwaard van Damocles boven het verhaal hangt.

De film is prachtig geschoten met enkele geweldig gekozen shots die soms eindeloos door lijken te gaan, zie bijvoorbeeld het ijzersterke laatste shot. Het acteerwerk is tevens uitstekend te noemen en ieder personage krijgt genoeg ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Wederom ligt het sterke script hieraan ten grondslag, je voelt echt mee met beide kampen wat het moeilijk maakt sympathiekeuzes te maken gedurende de film.

Wat waarschijnlijk een van de redenen is waarom de film zo aanslaat in het westen en zeker in de Verenigde Staten is dat A Separation niet echt ingaat op de politieke situatie. Zeker, Simin maakt zich druk over de leefomstandigheden maar kritisch over het regime wordt de film. Niet voor niets sprak regisseur Asghar Farhadi tijdens zijn welbespraakte Oscar-speech over het feit dat dit een film is die de prachtige cultuur van Iran mede belicht en dat hij een steentje kan bijdragen aan wereldwijd begrip van verschillende culturen. A Separation is hier een lichtend voorbeeld van, een pracht van een film die iedereen gezien zou moeten hebben.

De schijf
Helaas kent de DVD geen extra’s. Meer inzicht in het proces van filmen en anekdotes had ik zeer interessant gevonden. We moeten het met deze schijf enkel met de film doen en die is gelukkig prima de luxe.
DVD

09/01/2012

PIAS

16:9

Dolby Digital 2.0

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.