Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

02/10/2009

A Very British Gangster

Het ware gangsterbestaan

 “A gangster movie as compelling - and infinitely more chilling - than Pacino or The Niro.” Dat staat op de hoes van de documentaire A Very British Gangster te lezen. Afgezien van het feit dat de naam De Niro verkeerd geschreven staat, kun je je afvragen of een documentaire de briljante en soms expres over-the-top acteerprestaties van deze twee grootheden kan evenaren. Maar goed, A Very British Gangster legt de lat hoog en benadert deze aardig.De documentaire van de ervaren Donal MacIntyre laat over een periode van drie jaar het leven zien van de beruchte Noonan familie: een gevaarlijke, criminele familie en organisatie uit Manchester, Engeland. Centraal in dit relaas staat het hoofd van de bende, Dominic Noonan a.k.a. Dominic Lattlay Fottfoy. MacIntyre en zijn ploeg volgen Dominic bij zijn vele rechtszaken, familiebesognes en buurtbezoekjes.

De film biedt een fascinerende en unieke kijk in het leven van echte gangsters. We zien Dominic dreigementen bij buurtbewoners oplossen met een knip in de vingers, we zien hem met arrogantie de rechtszaken tegemoet treden en heel soms zien we de duistere Dominic. Zo vertelt hij een anekdote over een door hem onthoofde hond, en we zien hoe hij tijdens een tirade een buurtbewoner bedreigt met een serieus paar klappen enkel omdat hij te dicht bij de camera staat.

Wat A Very British Gangster verder sterk maakt zijn de vele komische scènes. Dominic is behalve een keiharde crimineel ook een man die graag grapjes uithaalt. Het geeft een meer gebalanceerd beeld van de gangsterbaas, want anders zou je haast denken dat hij de duivel zelf is. Dominic zijn openheid is ook vermeldenswaardig. Zo komt hij er openlijk voor uit homoseksueel te zijn en kan hij zijn tranen niet bedwingen tijdens een begrafenis. Tevens is hij een echte familieman, ondanks dat hij vanwege veelvuldig gevangenisbezoek slechts twee van de elf jaar de opvoeding van zijn zoon heeft kunnen meemaken.

MacIntyre staat als documentairemaker bekend om zijn directe aanpak en heftige keuzes van onderwerpen. Zo stond hij bijvoorbeeld eerder oog in oog met voetbalhooligans. Ook tijdens A Very British Gangster heb je als kijker constant het idee dat MacIntyre ieder moment een knal in zijn gezicht kan krijgen, zeker van Dominics psychotische broer. Een sterke keuze van MacIntyre is om zich niet enkel te richten op de criminele verhalen van Dominic en consorten, maar ook op de sociale situatie waarin deze figuren zich bevinden. Achter het snoeiharde bestaan van Dominic zit namelijk ook een tragisch verhaal over armoede; een kant die nog terug te zien is in de achterstandswijk waar Dominic nog steeds leeft.

A Very British Gangster is de moeite waard voor iedereen die nu eens echt een kijkje wil nemen in de louche wereld van beroving, bedreiging en moord. De opvallende openheid van Dominic en zijn bende zorgt voor een prima documentaire met genoeg humor tussendoor en een fijne soundtrack. Verwacht echter geen onsterfelijke scènes à la The Godfather of Goodfellas.

De DVD biedt naast de film een achttal verwijderde scènes die alleraardigst zijn en een inzichtrijke making of.
DVD

22/09/2009

Indies Entertainment Group

16:9

Dolby Digital 5.1

Nederlands