Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

23/11/2012

Act of Valor

Propagandistisch popcorn-patriottisme

In de jaren '80 maakte het bedrijf Cannon (ook bekend onder de naam Golan-Globus) vele actiefilms met een propagandistische inborst: Amerika moest er briljant vanaf komen, en Chuck Norris en Sylvester Stallone rekende af met de vijanden van het Westen, die danwel communistisch, danwel Vietnamees waren. Tegenwoordig is de militaire propaganda vanuit Hollywood gericht tegen de extremistische kanten van de Islam: draag je een doek om je hoofd en heb je een baard, dan ben je een vijand van Amerika. Een film die het wel heel erg bont maakt in het opkloppen van het Amerikaans militarisme is Act of Valor.Eens in de zoveel tijd krijgt een Hollywood-film steun van het pentagon of het Amerikaanse leger. Ze lenen een helikoptertje hier, een tankje daar mits de boodschap niet anti-militaristisch is. Michael Bay teert op de steun van het leger, net als Jerry Bruckheimer, Peter Berg en meer. Act of Valor is tot nu toe de enige productie die wel erg rigoreuze steun kreeg van het Amerikaanse leger, want alle hoofdrolspelers zijn, de meesten ook nu nog, Navy Seals. Deze commando-elites spelen zichzelf in de film en krijgen de kans om hun dagelijkse werk te tonen op een zeer propagandistische wijze: in heroïsche slow-motion fungeren ze als eenmanslegers tegen de o-zo boze moslims en alle andere “vijanden van het Vrije Westen”. Dat daarbij een aantal morele grenzen genegeerd wordt, zij dan zo.
 
Wat namelijk gevaarlijk is aan Act of Valor is het totale gebrek aan nuance: het Amerikaanse leger bestaat uit gebronsde goden die lijf en leven schenken om de vrijheid van iedere Amerikaan te waarborgen. Er is geen enkele kritiek op de acties van de Navy Seals, terwijl er toch echt problematische dingen gebeuren in het leger. Onschuldige burgerslachtoffers worden niet getoond in de film, maar een ander gevaarlijk aspect van Amerikaans militarisme is aanwezig: de implicaties worden steevast genegeerd. De aanpak van het leger in de film, dingen als “eerst schieten, dan vragen stellen”, “meteen tot actie over gaan zonder zich te houden aan de regels van het land waar men zich in bevindt”, “de Amerikaanse wet handhaven buiten Amerikaans grondgebied zonder toestemming”, zijn terecht dingen die in het echte leven vragen oproepen en waar regelmatig kanttekeningen bij geplaatst worden. Act of Valor toont het, maar als een noodzaak, zonder ook maar één keer een kritisch geluid te laten horen.
 
Door dit soort problematische kanten klakkeloos aan te nemen, en zelfs te verdedigen onder het mom van holle frasen als “Freedom”, “Family” en “Our Country” is Act of Valor een problematisch film. Het had een interessante film kunnen zijn over wat Vrijheid, Familie, of Ons Land betekent in de acties die je moet uitvoeren, maar de film noemt de termen slechts, zonder ze echt te verdienen. Er wordt aangenomen dat het publiek een Pavlov-reactie krijgt bij het noemen van deze termen, en het Amerikaanse Republikeinse publiek zal zeer waarschijnlijk kwijlen bij het opgeklopte patriottisme van Act of Valor. Het Nederlandse publiek zal hier echter geen boodschap aan hebben en genieten van de uitstekend gefilmde actiescènes. Het is popcornvermaak, maar dan wel popcornvermaak met een naar propagandistisch patriottisme sausje.  
 
De propaganda gaat gewoon door op de schijf: in de featurettes wordt enkel genoemd hoe bijzonder en geweldig het Amerikaanse leger is, en de interviews onderstrepen uiteindelijk één ding: een Navy Seal vertelt dat hij deze film ging maken omdat hij hoopte dat meer jongeren het Amerikaanse leger in zouden gaan. De boodschap was duidelijk.
DVD

16/07/2012

A-Film

2.35:1

16:9

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.