Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

09/02/2011

Air Doll

Een opblaaspop die tot leven komt, je zou bijna denken dat het hier een Pinokkio gericht op volwassenen betreft. Maar deze opblaaspop krijgt geen hulp van een Japie Krekel of een Blauwe Fee die haar sturing in het leven geven. Nee deze pop moet het allemaal zelf uitzoeken, al krijgt ze gelukkig al snel hulp. Ook zijn de avonturen van de opblaaspop een stuk minder groots als die van Pinokkio, een stuk diepgaander wel, tenminste dat wil de dvd-hoes ons doen geloven...Hideo is een man van middelbare leeftijd die alleen leeft met zijn opblaaspop Nozomi. Hij verzorgt de pop alsof het zijn vrouw is; hij kleed haar aan, maakt haar op, bespreekt met haar zijn dag en bedrijft de liefde met haar. Als Hideo naar zijn werk vertrekt wordt Nozomi wakker, ze blijkt namelijk een hart te hebben. Verbaasd gaat ze de wereld buiten het appartement ontdekken en ze verwondert zichzelf over alles en iedereen. Ze krijgt een baantje bij de lokale videotheek en praat met een oude man op een bankje over het leven, ondanks haar steeds betere contacten met de mensen blijft ze zoeken naar iemand zoals zij, een pop.

Regisseur Hirokazu Koreeda heeft een zeer aandoenlijke film afgeleverd die in het begin wat vreemd aanvoelt maar al snel je hart verovert. De dolingen door de omgeving van Nozomi zijn zeer fraai in beeld gebracht, haar verwondering om alles wordt zeer goed weergegeven. Ze is als een klein kind dat de wereld voor het eerst gaat ontdekken, alles moet aangeraakt en geanalyseerd worden.

De scènes in de videotheek zorgen voor de nodige humor. Zo is de eigenaar een vrolijke en aardige man die tegelijk ook een tikkeltje pervers blijkt. Ook de liefde die tussen Nozomi en haar collega Junichi bloeit, zorgt voor enkele vreemde maar tegelijk komische momenten. Zo is de scène waarin Junichi Nozomi opblaast als ze even daarvoor leeggelopen is vreemd en prachtig tegelijk.

Helaas is de film echter niet zo diepgaand als de dvd-hoes ons wil doen geloven. Ja er worden enkele diepgaande onderwerpen aangesneden, zoals wat het betekent om een ziel te hebben, maar uitgediept worden ze niet. Daarvoor is de plot te mager. Zo bevat het gesprek met de oude man op het bankje mooie metaforen maar het heeft te weinig gewicht. De film is niet zo luchtig als de pop, maar er had zeker meer ingezeten dan een apart feelgoodverhaaltje met mooie beelden.DVD

30/11/2010

Lumiere Home Entertainment

16:9

Japans 2.0

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.