Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

02/11/2005

Allerzielen

Allerzielen

2 november was ooit een dag waarop Katholieken hun overledenen herdachten: Allerzielen. Sinds 2004 is het voor veel meer mensen een herdenkingsdag geworden: Theo van Gogh werd op die dag vermoord.

Naar aanleiding van deze moord werd een compilatiefilm gemaakt met als titel die algemene herdenking: Allerzielen. Op de dvd staan zestien korte films waarin regisseurs, scenarioschrijvers en producenten hun reactie op de moord hebben verbeeld. Dit levert zeer uiteenlopende filmpjes op die één ding gemeen hebben: ze doen geen expliciete uitspraken over de moord, Mohammed B. of Theo van Gogh. De filmpjes vertalen een gevoel. Van woede tot cynisme en van frustratie tot overdenking.

Helaas ligt ook de stijl van de filmpjes erg ver uit elkaar, waardoor de hele compilatie geen eenduidige uitstraling heeft. Zo is Goodbye een gedicht, terwijl Groeten uit Holland een kleine tragikomedie is. De kijker moet snel schakelen van abstract naar narratief en van serieus naar cynisch, waardoor de aandacht voor sommige filmpjes kan verslappen.

Na de eerste keer kijken, bleven vooral Groeten uit Holland en 02/11 in mijn gedachten hangen. Het eerste filmpje is een komische situatie tussen een Turk en een Marokkaan die tegenover elkaar wonen in een oer-Hollandse arbeiderswijk. Een stom toeval loopt uit op een burenruzie die aangeeft hoe goed beide mannen de Nederlandse cultuur kennen: 'Wat is er nou, zeikerd?' Het kinderachtige geruzie is echter snel over als ze merken dat ze vanwege hun afkomst allebei verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op een filmmaker. Het filmpje is lollig opgezet, maar de boodschap aan het einde is toch erg duidelijk: de dader moet gestraft worden, en niet alle moslims.

In 02/11 komen vrienden van Van Gogh aan het woord die op 2 november 2004 een afspraak met hem hadden. Onder hen zijn Carolyn van Liefland die het nieuws aan de collega's moest vertellen en Hans Teeuwen die samen met de filmmaker de Amerikaanse verkiezingen zou kijken. De cabaretier brengt het op zijn manier: 'Als mij beloofd wordt dat we Amerikaanse verkiezingen gaan volgen, dan moet je niet op je rug in de Linnaeusstraat gaan liggen bloeden. Dat is niet kies.' Veel herinneringen worden gesproken in de verleden toekomende tijd: 'We zouden het hebben gehad over...' waardoor de impact van het plotselinge overlijden sterk voelbaar wordt. Als een van de weinige filmpjes is 02/11 niet fictief, waardoor de link met de moord veel sterker voelbaar is.

Hoewel de film voornamelijk gevoelens uit, zitten er toch enkele boodschappen in voor de kijker. Eén zo'n boodschap is om niet paranoia te worden van de gebeurtenissen. Zo laat Stofwolk zien hoe er meteen gespeculeerd wordt over terreuraanslagen na een onbeduidend voorval. Dit filmpje toont fictieve nieuwsbeelden van mannen in antiterreur-outfit en studiogasten die er wild op los speculeren. Uiteindelijk blijkt iedereen zich over niets druk te hebben gemaakt.

Voor iedereen die bereid is na te denken over de moord en de situatie die daarna in Nederland is ontstaan, biedt Allerzielen een aantal aanknopingspunten om een mening over te vormen. En dat is misschien ook wel het grootste eerbetoon aan Van Gogh: de meeste filmpjes kiezen niet voor een aanval op Mohammed B. of diens geloofsovertuiging. Allerzielen velt als geheel over niemand een oordeel. Het is een verzameling meningen en daar mag iedereen van vinden wat hij wil.DVD

02/11/2005

Prime-Time Entertainment

1.78:1 (16:9)

8

NL/EN

Plaats uw reactie

SteveVag op 01/01/2017

buy adalat ciprofloxacin 500mg WELLBUTRIN pfizer viagra online Buy Vpxl vardenafil online
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.