16 augustus 1956

16 augustus 1956

Beware... Take care... Beware!

Beware... Take care... Beware!
01/08/2008
ls één acteur wel een bizarre cultstatus heeft opgebouwd door zijn dood dan is het Bela Lugosi. De acteur die het meest bekend staat om zijn legendarische rol als graaf Dracula in 1931 kende nadien een tragisch bestaan in de schaduw van horror-collega Boris Karloff. Een drugsverslaving was het gevolg en het is te danken aan b-film regisseur Ed Wood dat Lugosi niet een anonieme dood is gestorven.
Bride of the Monster - Bela Lugosi
Bela Lugosi in Bride of the Monster

Wood, die als een van de weinigen op deze aardbol nog wat zag in Lugosi, bood hem een vage vertellerrol aan in het travestietendrama Glen or Glenda. Hierna volgde nog de hoofdrol in Bride of the Monster. Woods volgende project zou voor Lugosi even kort als historisch worden. Ter voorbereiding van wat later Plan 9 From Outer Space zou heten (die de titel "de slechtste film aller tijden" draagt) nam Wood een paar nietszeggende shots op met Lugosi. Maar op het moment dat Wood daadwerkelijk wou beginnen met de productie, stierf Lugosi aan een hartaanval op 16 Augustus 1956. Om Lugosi toch te eren werd er gestart met filmen wat hilarische gevolgen kende. Saillant detail is dat Lugosi is begraven in een kist met zijn Dracula cape aan, de rol aan wie hij zijn eeuwige roem te danken heeft

Lugosi heeft in de film, waar overigens de bovengenoemde shots ook echt in zitten, een off-screen dood en zijn vervanger lijkt zo niet op Lugosi dat deze acteur een cape voor zijn gezicht draagt. De film heeft mede hierdoor de ultieme cult-status verworven en zowel Ed Wood als Bela Lugosi een eeuwig plekje gegeven in de hoogste regionen van merkwaardige cinema. Voor wie meer wil weten over de relatie tussen Ed Wood en Bela Lugosi is de film Ed Wood van Tim Burton verplichte kost. De echte durfal kan zich uiteraard ook wagen aan de drie Wood/Lugosi-titels.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.