20 augustus 1978

20 augustus 1978

Bioscoopramp

Bioscoopramp
25/06/2008
ilms over terroristen zijn tegenwoordig alom aanwezig in de bioscopen, maar in 1978 werd de filmwereld zelf het doelwit van een terroristische aanslag. De aangestoken brand in bioscoop “Cinema Rex” in de Iraanse stad Abadan behoort tot de bloedigste aanslagen in de geschiedenis. Tot 11 september 2001 was het zelfs de bloedigste ooit. Met ruim vierhonderd doden (en er zijn schattingen die oplopen tot achthonderd) eiste deze ramp meer levens dan ooit tevoren in één aanslag.
De omstandigheden van de ramp zijn altijd vaag gebleven. Zo kwam de brandweer volgens ooggetuigen wel erg laat en zouden de deuren van de bioscoop opzettelijk gesloten zijn gehouden.

Ook het aanwijzen van een dader viel niet mee in de politieke rumoer van het moment. Aangenomen wordt dat volgers van Khomeini achter de aanslag hebben gezeten, maar er doen ook theorieën de ronde waarin de Shah en de geheime dienst verantwoordelijk waren voor de aanslag. Uiteindelijk werd begin 1979 een legerofficier, na een oneerlijk proces, geëxecuteerd voor zijn betrokkenheid bij de brand. Na verdere processen werden nog eens zes mensen ter dood veroordeeld.
Plaats uw reactie

Erwan op 20/08/2008

I don't know, I'm making this up as I go
Hoezo vergeten ? Sinds 11 September is de hele wereld doorgeslagen met het aanhalen van "weer een aanslag" terwijl niemand zich ook maar iets herinnert van deze tragedie. Wat ook wel mee zal helpen (zeker in deze tijd) is dat hier klaarblijkelijk gaat om een binnenlandse kwestie. Het blijft hoe dan ook een even bizarre als jammerlijke actie.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.