Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

29/08/2013

Borgman

Duistere taferelen en raadsels

Na de succesvolle film De laatste dagen van Emma Blank komt regisseur Alex van Warmerdam met zijn nieuwe Nederlandse speelfilm Borgman. Van Warmerdam heeft naast de regie ook het script van deze drama-thriller geschreven. Zijn broer Marc van Warmerdam heeft de film geproduceerd. De hoofdrollen zijn weggelegd voor onder andere Jan Bijvoet, Hadewych Minus en Jeroen Perceval.

De regisseur heeft van Borgman een verhaal weten te maken waarbij de realiteit en een droomwereld elkaar kruisen. Donkere en duistere gebeurtenissen komen naar boven en zorgen voor een raadselachtig verhaal.

Speer
Bij de openingsscène begint de spanning al direct. Een priester (Pierre Bokma), een boer (Ko van de Bosch) en zijn zoon (Reinout Scholten van Aschat) lopen naar buiten met geweren en een speer. Ze lopen het bos in en beginnen in de grond te schieten en te prikken. Ze willen de schuilplaats van Camiel Borgman (Jan Bijvoet) kapot maken en Borgman doden. De vraag is alleen waarom?

Borgman weet te ontsnappen en rent voor zijn leven. Onderweg klopt hij aan bij zijn kompanen die ook onder de grond wonen. Samen verdwijnen ze in de omgeving van luxe villa’s. Borgman voelt zichzelf vies en gaat opzoek naar een douche. Hij klopt aan bij een vrouw, die hem helaas niet binnenlaat. Vervolgens komt hij aan bij de woning van het echtpaar Richard (Jeroen Perceval) en Marina (HadewychMinis) met hun drie kinderen en de Deense oppas Stine (Sara HiortDitlevsen).

Onbeschoft
De deur gaat open en Richard laat hem niet binnen, maar slaat hem neer, vanwege zijn onbeschofte manier van vragen en zeggen dat hij zijn vrouw kent. Zij ontkent dat. Even later ziet Marina iets verdachts en gaat erop af. Ze ziet niets, of toch wel, is Borgman daar? Ze ziet hem staan en laat hem in bad. Vanaf dat moment zal Borgman een grote rol in hun dagelijks leven gaan spelen.

Alex van Warmerdam staat bekend om zijn sterke en originele films. Dat is bij Borgman ook het geval. Het verhaal staat als een huis en laat de kijker van de ene in de andere verbazing vallen. Hij laat je lachen, maar ook schrikken en verbazen. Je gaat niet meer normaal de zaal uit maar met de vraag, is het verhaal nu realiteit of een droom?

Vlaams
De cast bestaat uit Nederlandse en Vlaamse acteurs. De Vlaamse acteur Jan Bijvoet zet zijn rol als Borgman met veel overtuiging neer. Hij weet zich goed in te leven in zijn karakter, die twee gezichten heeft. Dat levert overtuigende scènes op.

De scènes die hij heeft met zijn kompanen Tom Dewisplaere (Ludwig) en Alex van Warmerdam (Ludwig) leveren leuke dialogen op, maar ook spannende gangster praktijken.

Hadewych Minis laat zien dat ze veel in haar mars heeft en een goede prestatie levert als de kwetsbare Marina. Haar sterke tegenpool is Jeroen Perceval die haar man Richard speelt. Hij laat zichzelf zien als een stoere en sterke man, maar heeft ook een zachte kant. De scènes met hun beide laten een echtpaar zien die alles hebben, maar niet erg gelukkig zijn. De kinderen zorgen voor de afleiding en spelen hun rol met veel gemak en plezier.

Cannes
De jonge acteurs, Elve Lijbaart (Isolde), Dirkje van der Waard (Rebecca) en Pieter-Bas de Waard (Leo) weten zich in dit genre prima te vinden. Annet Malherbe (Brenda) en Eva van de Wijdeveen (Ilonka) zullen zich heerlijk hebben gevoelt om een rol als deze te mogen spelen. De twee kanten die ze laten zien passen goed bij hun karakter en dat spelen ze uitstekend.

Borgman is een echte van Warmerdam familiefilm, naast de broers Alex en Marc heeft Vincent de muziek verzorgd. Dit is prima in de sfeer van de film geschreven en gedoceerd uitgevoerd. Op deze wijze komt de muziek op de goede momenten naar voren. Het is een film die niet voor niets in Cannes vertoont is en zeker de moeite waard om te gaan zien. 

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.