Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

29/07/2011

Cabin in the Sky

Cabin in the Sky betekende voor Vincente Minnelli zijn debuut als filmregisseur. Na eerst set- en kostuumontwerper en later ook regisseur te zijn geweest in het theater, gaf producent Arthur Freed Minnelli aan het begin van de jaren veertig de kans een carrière als filmregisseur te beginnen. Een carrière met films als Meet Me in St. Louis, The Bad and the Beautiful, Father of the Bride en The Band Wagon als de meest in het oogspringende paradepaardjes. Alhoewel Minnelli zeker andersoortige, zeer geslaagde films maakte, zal de regisseur toch vooral worden herinnerd om zijn kleurrijke, dynamische musicals (naast hierboven reeds genoemde Meet Me in St. Louis en The Band Wagon, maakte hij ook bekende musicals als The Pirate, Gigi en An American in Paris). Cabin in the Sky is tevens een musical, niet echt kleurrijk (ofwel zwart-wit), maar zeker wel dynamisch.
Joseph 'Little Joe' Jackson (Eddie Anderson) is een sukkel. Hij heeft een vrouw die zielsveel van hem houdt (Ethel Waters), maar toch zoekt hij zijn geluk steeds weer buiten de deur. In cafés, maar vooral ook door erg veel te gokken. Hierdoor raakt hij steeds dieper in de puree. Na een aanvaaring met enkele van zijn schuldeisers, sterft hij op een avond met zijn geliefde aan zijn zijde. Van God krijgt Little Joe echter nog een laatste kans zijn leven te beteren. Hij krijgt zes maanden de tijd om de juiste keuzes te maken in het leven, anders zal hij na een half jaar zijn opwachting maken in de hel. Little Joe hoort het voorstel aan en is natuurlijk vastberaden het goede pad in te slaan. Vervelende bijkomstigheid voor Joe is echter dat hij het gesprek met engel The General (Kenneth Spencer) en de zoon van de duivel Lucius Ferry (Rex Ingram), zich wanneer hij wakker wordt niet meer kan herinneren. In de komende zes maanden zullen het goed en het kwaad wel inspelen op zijn onderbewuste, maar Little Joe zal zelf zijn leven moeten beteren. Aanvankelijk lijkt het allemaal goed te gaan, maar dan komt Lucius Ferry met een aantal vernuftige plannetjes om Little Joe te verleiden. Een belangrijke troef in het spel van de duivelszoon is Georgia Brown (Lena Horne), een flirterige jonge dame en een verwoestende storm (u ziet het goed, de tornado is dezelfde als die in The Wizard of Oz).

Cabin in the Sky staat naast dat hij het is debuut van Vincente Minnelli, vooral bekend als een Hollywoodmusical met een volledig zwarte cast. Grote sterren als Eddie 'Rochester' Anderson, Ethel Waters en de nog aan het begin van haar carrière staande Lena Horne worden vergezeld door bekende Afro-Amerikaanse dansers (tapdanser John W. Bubbles) en muziekkanten (zoals Louis Armstrong en Duke Ellington). Het geheel is een swingende, flink stereotyperende, maar bijzonder genietbare musical met memorabele muzieknummers en prachtige belichting en camerawerk. De plot stelt niet zo veel voor, maar het scheelt veel dat met name Eddie 'Rochester' Anderson (de tussennaam heeft hij overgehouden aan zijn personage in het populaire televisieprogramma The Jack Benny Program) een erg grappig hoofdpersoon is, met als dijenkletser (neerkijkend op zijn eigen dode lichaam): “I’ve never been a twin before”. Flauw, maar aanstekelijk. Net als die hele scène waarin Anderson er net achter komt dat hij dood is. Cabin in the Sky is een heel fijne film, waarin de talenten van Minnelli als musicalregisseur zich nadrukkelijk manifesteren.

De schijf
De DVD van Living Colour Entertainment ziet er meer dan prima uit. Ten eerste kunt u op de kaft de originele filmposter (met bijbehoorde stereotyperende afbeeldingen) bewonderen. Met het oog op die enorm achterhaalde stereotypering heeft Warner Bros. - voor u het DVD-menu bereikt - een geschreven boodschap waarin zij zich distantiëren van hun visie destijds, maar niet weglopen voor de historie (en voor het feit dat de film historisch gezien een belangrijk tijdsdocument is). Verder staat er een leuke, eveneens originele filmtrailer op de DVD, een commentaartrack en een korte film, getiteld Studio Visit. Deze korte film van ongeveer negen minuten, gemaakt door producent Pete Smith (die heel veel van dit soort korte filmpjes maakte), is een soort collage van verschillende “setbezoekjes”. Smith doet het voorkomen alsof hij op een dag even gaat kijken op verschillende filmsets. Op zich heeft dit filmpje niet veel te maken met Cabin in the Sky, behalve dat een op de montagetafel gesneuvelde scène met een in met bubbels gevuld bad zingende Lena Horne uit Minnelli’s film zogenaamd een kijkje is achter de schermen. Verder zien we ook een behoorlijk kunstige scène van het kleine meisje Helen Sue Goldy en haar vader Sid Goldy, die samen een acrobatische act opvoeren. Studio Visit is een behoorlijk onsamenhangend, maar erg leuk filmpje.

Voor de commentaartrack is een flink aantal deskundigen opgetrommeld. Vrijwel alle ‘usual suspects’ voor een commentaartrack (regisseur, acteurs, producent, cameraman) zijn inmiddels overleden, dus is er gezocht naar anderen. Lena Horne is wel in interviewfragmenten te horen (en vertelt onder andere hoe ze ontdekt is), maar de belangrijkste praters zijn Dr. Todd Boyd, professor in Critical Studies aan de USC School of Cinematic Arts en Dr. Drew Casper, professor in Critical Studies aan de School of Cinematic Arts aan de University of Southern California. Zij vertellen uiteraard veel over de film vanuit hun eigen academische invalshoek. Zo wordt veel over de representatie van de Afro-Amerikaanse samenleving ten tijden van de Tweede Wereldoorlog gesproken. Ook komen Evangela Anderson en Eva Anderson, vrouw en dochter van Eddie "Rochester" Anderson kort aan het woord, en ook Fayard Nicholas, een gerenommeerd choreograaf die vaker samenwerkte met Minnelli, vertelt over de verschillende danssequenties in de film, zoals de beroemde moonwalk van 'Bubbles' John W. Sublett. Door de verschillende invalshoeken, is de commentaartrack zeker het beluisteren waard.
DVD

25/07/2011

Living Colour Entertainment

4:3 (1,33), Zwart-Wit

1.0 mono, Engels, Italiaans

Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Roemeens.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.