Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

01/07/2008

Californication: Season 1

Aan lager wal geraakte schrijvers zijn altijd al een dankbaar onderwerp geweest voor Hollywoodproducties. Mannen die een literatair meesterwerk hebben afgeleverd, de bloemetjes goed buiten hebben gezet maar nu kampen met een writer's block omdat ze moeite hebben om aan de torenhoge verwachtingen te doen. In Californication draait het om zo'n figuur maar is hij grappig genoeg om een heel seizoen lang te blijven boeien?Ik zit er nu een beetje naast want je kunt Hank Moody niet bepaald een aan lager wal geraakte schrijver noemen. De in New York geboren en getogen beroepspessimist had het namelijk allemaal; een mooie vrouw, een lieve dochter en zojuist een dijk van een roman afgeleverd die men in Hollywood maar al te graag wilde verfilmen. Het gezin verhuisde naar Californië en daar ging het mis. Zijn vrouw Karen ging ervandoor met een ander, de relatie met zijn dochter raakte bekoeld en hij zag zijn geliefde bestseller vakkundig verkracht worden door een onervaren regisseur. Tot ergenis van Hank zelf is deze prent 'A Crazy Little Thing Called Love' met in de hoofdrollen Tom en Katie (je snapt de verwijzing wel) een gigantisch kassucces. En dan moet de serie Californication nog beginnen...

Als je zonder enige voorkennis de eerste disc van deze drie schijfjes telllende boxset in je dvd-speler schuift staan je grote verrassingen te wachten. Want is dat niet die correcte Fox Mulder die alles en iedereen loopt te beledigen terwijl hij zich te goed doet aan liters drank, heel wat softdrugs en veel, heel veel vrouwelijk schoon. Vooral dat laatste wordt nietsverhullend in beeld gebracht wat de tere zieltjes onder ons waarschijnlijk een levenslang trauma zal bezorgen. In dat opzicht is Californication haast on-Amerikaans aangezien de makers behoorlijk ver gaan. Dat geldt zeker wanneer het gecombineerd wordt met de vlijmscherpe humor want zo kan iedereen die de serie inmiddels gezien heeft meepraten over wat er gebeurt met Bill's schilderij.

Wie de twaalf afleveringen allemaal heeft gezien zal tevens moeten concluderen dat het lijkt alsof de makers in de eerste pakweg drie episodes nog zoekende waren. Dit bedoel ik niet als een negatief iets want in het begin van Californication valt er ontzettend veel te lachen om de krankzinnige situaties waarin onze antiheld steeds maar weer in verzeild raakt. De serie begint echter pas hierna echt op stoom te komen omdat er vanaf dat moment meer ruimte wordt gecreeërd voor het nodige drama. Gelukkig heeft men ervoor gewaakt dat dit absoluut geen melodrama werd waardoor humor altijd de boventoon blijft voeren. Wel zorgen de dramatische plotontwikkelingen ervoor dat je als kijker binnen no-time erg begaan bent met het lot van Hank, Karen en Becca. Of zoals de hoofdrolspeler het zelf beschrijft; "it's funny pain". Persoonlijk kan ik het niet laten om nog een puntje van kritiek te leveren want het geforceerde happy end voelt niet authentiek aan en hiermee rijst de vraag of Californication, hoe goed de serie ook moge zijn, een lange houdbaarheidsdatum heeft. Ik vrees van niet.

Na zijn medewerking te hebben verleend aan twee grote TV-series stond David Duchovny niet direct te springen om de rol van de cynische Hank Moody op zich te nemen. Duchovny is zeker geen voor de hand liggende keuze geweest maar zijn vertolking van deze botte schrijver is haast fenomenaal goed. Het heeft er de schijn van alsof Hank niet kan liegen terwijl hij in feite een pesthekel heeft aan de mensheid zelf; eigenschappen die Duchovny uitstekend weet over te brengen. De uit het oog verloren Natascha McElhone doet het verrassend sterk als ex-vrouw Karen die haar verleden achter zich probeert te laten en zich klaar maakt voor een nieuw leven met Bill. McElhone is bijzonder charmant en voegt daadwerkelijk iets toe aan haar op papier wat vlak personage.

Madeleine Martin doet het aardig als tienerdochter Becca en ook op het optreden van Damian Young als de saaie Bill valt weinig aan te merken. Een hilarische bijrol is er voor Evan Handler  die als Hank's uitgever Charlie Runkle in haast net zo onrustig vaarwater verzeild raakt als zijn pupil. Pamela Adlon biedt met haar aparte stemgeluid prima tegengas als Charlie's vrouw Marcy terwijl een zwijgzame Rachel Miner als Dani voor heel wat problemen zorgt. Een laatste belangrijke bijrol is gereserveerd voor Madeline Zima die als de vrijgevochten Mia net zo sexy als manipulatief kan zijn.

Californication heeft de transfer naar dvd goed doorstaan waardoor er zowel op het beeld (1.78:1) als op het geluid (5.1) weinig aan te merken valt. Volgens de achterzijde van deze boxset mogen we heel wat aantrekkelijke extra's verwachten maar dat valt behoorlijk tegen aangezien we niet meer vinden dan de pilot van de TV-serie Dexter en drie minuten durende interviews met de cast en crew. Nee, deze boxset had betere extra's verdient.

DVD

16/06/2008

Paramount Home Entertainment

1.78:1

Engels 5.1, Frans 5.1, Frans 2.0

Nederlands, Engels, Deens, Fins, Frans, IJslands, Noors, Zweeds