Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

27/05/2009

Calling E.T.

Alien aan de lijn ?!

Het idee dat wij als planeet Aarde niet de enige planeet zijn waar leven heerst, wordt breed gedragen. Inmiddels is er op de planeet Mars een bevroren oceaan gevonden wat leven op deze planeet mogelijk maakt(e). Geloof in het bestaan van buitenaardse wezens, noem het aliens, is een wat moeilijker onderwerp om consensus over te krijgen. Calling E.T. is een documentaire die de zoektocht naar leven in andere zonnenstelsels als onderwerp neemt. Aan de hand van leden van de SETI-groep (Search for Extraterrestrial Intelligence) krijgt de kijker een beeld van wat deze groep bezig houdt.De relatief korte Nederlandse documentaire - de speellengte is 67 minuten - laat één kant van het verhaal zien. Enkel SETI-leden worden om hun mening gevraagd. Dat maakt het aan de ene kant overzichtelijk, maar aan de andere kant ook weinig objectief. Een kritisch geluid is niet te horen, we horen en zien alleen maar overtuigde "believers". Calling E.T. laat niks nieuws horen. Een enigszins geïnformeerde kijker in het fenomeen van buitenaardse intelligentie komt wat dat betreft een beetje van een koude kermis thuis.

Ook blijkt dat het X-Files gehalte ver te zoeken is bij deze wetenschappers die zich SETI-lid noemen, want wetenschappers zijn het. Geen complotten, maar een orgastische vreugde wanneer één van de leden in een gecodeerde boodschap een nog nooit zo grote letter U treft. Het is voor de nuchtere toeschouwer dan wel even slikken: niks geen Area 51, kettingrokende geheim-agenten of groteske creaturen maar simpelweg een te grote letter. Dit soort taferelen zorgt wel voor de nodige komische lading die een dergelijk onderwerp dient te hebben.

Hilarisch zijn bijvoorbeeld de scènes waarin een Russische wetenschapper (en geweigerd SETI-lid) oude Koude Oorlog-frustraties oprakelt en naar de huidige tijd brengt. Op het gebied van contact met buitenaardse beschavingen lijkt er tussen de oude vijanden nog steeds sprake van een wedloop.

Calling E.T.
brengt dus niets nieuws en lijkt enkel voor geïnteresseerden in het onderwerp een waardevolle toevoeging. De film draaide op het afgelopen IDFA en voor een dergelijk festival is zo'n titel een leuke afwisseling tussen alle serieuze documentaires over armoede en oorlog. Een aanschaf voor in de DVD-kast is dan allicht net iets te veel van het goede. De schijf kent een keur aan deleted scenes die een aardige toevoeging zijn op de documentaire en een trailer. Niet erg bijzonder dus, maar de documentaire biedt voldoende informatie om hier geen punt van te maken.DVD

04/05/2009

Cinema Delicatessen

16:9

Dolby Digital 5.1

Nederlands, Engels