Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
20/11/2013

Captain Phillips

Regisseur Paul Greengrass (The Bourne UltimatumUnited 93) laat met zijn nieuwe film Captain Phillips het waar gebeurde verhaal van de kaping van het Amerikaanse vrachtschip MV Maersk Alabama op het witte doek zien. Met deze film krijgt de kijker een beeld wat er allemaal gespeeld heeft tijdens de kaping. Het is indrukwekkend en spannend tot het laatste moment.Wat een gewone routine klus is voor kapitein Philips (Tom Hanks) en zijn bemanning loopt uit op een zenuwslopende reis, wanneer het vrachtschip waarop zij werken door een kleine groep Somaliërs wordt overmeesterd.

Beschermen
Philips zal alles op alles zetten om zijn bemanning te beschermen en veilig aan wal te zetten. Tijdens de gijzelperiode raken Philips en Muse (Barkhad Abdi), de leider van de piraten, steeds vaker in conflict met elkaar. Zal de bemanning en de kapitein zich hieruit kunnen redden?

Het thema piraterij op zee is al een aantal keer eerder verfilmd (bijvoorbeeld Kapringen). In Captain Phillips laat regisseur Paul Greengrass het eens vanuit twee kanten zien. Vanuit de slachtoffers (de bemanning) en de piraten. Op deze wijze komen twee verschillende werelden bij elkaar en loopt de spanning snel op.

Overtuiging
Het is realistisch in beeld gebracht en Tom Hanks speelt zijn rol zeer goed. Hij weet emoties gedoceerd over te brengen op zijn omgeving en doet dat met veel overtuiging. De acteurs die de bemanning spelen leveren een goede bijdrage in de scenes. Zij komen ook voldoende in beeld, waardoor het niet alleen om de hoofdrolspeler draait. Hierdoor ontstaan er interessante momenten als de bemanning ver van de kapitein zijn.

Daarnaast zorgt het acteerwerk van de Somaliërs voor spannende en sterke scènes, met name Barkhad Abdi blinkt hierin uit en verraste mij. Ik vind het verhaal nog sterker worden, wanneer de kaping als gijzeling verder gaat op de reddingsboot. Hier ontstaan sterke dialogen en stiltes, waarbij bepaalde gezichtsuitdrukkingen van de hoofdpersonen de kijker laten gissen op wat er komen gaat. 

Losse hand
Het camerawerk is vaak uit de losse hand gefilmd en dat maakt het realistisch. De beelden krijgen nog meer body door de onderliggende soundtrack. Ik vond het een verrassende film en het heeft een goede spanningsboog die tijdens het verhaal steeds sterker wordt. Captain Philips is zeker een aanrader als je fan bent van gijzeling films op zee.

Plaats uw reactie

Christian op 23/11/2013

Zeer benieuwd naar deze film. Eindelijk Tom Hanks weer eens in een grote, noemenswaardige rol!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.