13 februari 1988

13 februari 1988

Cool Runnings

Cool Runnings
22/07/2008

Zestig duizend aanwezigen in het Canadese Calgary en miljoenen tv-kijkers over de hele wereld zijn getuige van een mijlpaal in de sportgeschiedenis. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in het McMahon stadion loopt een Jamaicaanse sportploeg mee. Het is de eerste keer dat een tropisch bobsleeteam deelneemt aan de Winterspelen. Leuk, maar het zou niet zo leuk zijn geweest als Disney dit unieke verhaal vijf jaar later niet had omgetoverd in een alleraardigste comedy.

Cool Runnings werd losjes, maar duidelijk, gebaseerd op dit hoogtepunt in de sportgeschiedenis. De feiten werden hier en daar flink verdraaid voor het dramatisch effect – zo schijnt het hele personage van John Candy nooit bestaan te hebben – maar het mag de uitzonderlijke invulling van de Olympische Gedachte niet deren.
 
Het historische team bracht het er in Calgary niet al te best vanaf: zoals verwacht werden er geen medailles binnen gehaald. De film verging het heel wat beter. Disney sleepte miljoenen binnen en met geniale dialogen als:
- Sanka, you dead?
- Ya man.
… heeft de film een eervol plekje verovert in de comedywereld.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.