Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
11/10/2020

De Beentjes van Sint-Hildegard

In De Beentjes van Sint-Hildegard, de laatst verschenen Nederlandse film van regisseur Johan Nijenhuis, heeft cabaretier Herman Finkers het script geschreven. Finkers heeft dit talent nog niet eerder laten zien, maar het is van hoge kwaliteit. Een verhaal dat je laat lachen en wenen. Zelf speelt Finkers de hoofdrol van Jan, echtgenoot van Gedda (Johanna ter Steege), hij is veearts en is regelmatig op pad. Alleen hij zit behoorlijk onder de plak bij Gedda. Op dag is hij dat zat waardoor er een totaal andere wind door het huis zal waaien.
Zijn vrouw Gedda houdt heel veel van Jan en wat een Twentse gewoonte is dat de vrouw heel goed zal zorgen voor haar man. Alleen dat doet ze wel erg goed. Hij mag bijna niets meer zelf doen. Zelfs een biertje drinken in zijn favoriete kroeg zit er niet in. Nee, dan liever een High-Tea met Gedda. Als de maat vol is, bedenkt Jan een slimme manier om even uit deze sleur te komen. En dat niet alleen, want haar vader overlijd ook nog als hij op weg is met zijn ezel naar Sint-Hildegard. 
 
Film-duo
Johan Nijenhuis en Herman Finkers zijn een zeer goed film-duo. Af en toe wordt er weer eens een goede Nederlandse film gemaakt. Dat geldt zeker voor deze film. Het bevat alle ingrediënten die je nodig hebt om het tot een succes te maken. Waar serieuze onderwerpen worden aangesneden en humor langszij komt. Het is een puur verhaal met een sterke cast. Wat kan Herman Finkers goed acteren. Helemaal als hij zich voordoet als Alzheimerpatiënt. Dit thema wordt goed overgebracht op de kijker, zonder dat er de spot mee gedreven wordt. 
 
De scenes die Finkers heeft met actrice Johanna ter Steege zorgen er helemaal voor dat de dialogen scherp en met veel passie over en weer worden gespeeld.  Beiden zijn sterk in het spel in zowel de dialoog als de lichamelijke en gezichtsuitingen de ze laten zien. De jonge acteurs dragen op hun manier ook een goede bijdrage aan het verhaal. Het leven is ook niet gemakkelijk als je al ruim 35 jaar met elkaar getrouwd bent. In het geval van de hoofdrolspelers. Dat zie je nu ook in deze pandemietijd, je zit vaker thuis en daardoor lopen de spanningen of frustraties sneller op. Geef elkaar de ruimte en laat elkaar even los op momenten wanneer het nodig is. Dat is eigenlijk ook een beetje de boodschap in dit mooie verhaal.
 
Twents
Los van het verhaal spreekt men veelal Twents en dat is bijzonder. Het komt maar zelden voor dat deze taal de gehele tijd gesproken wordt. Zo zie je ook de schoonheid van dit deel van het land. De manieren en het leven in een dorp. De film is mooi gemaakt, bevat ontroerende muziek en geeft je als kijker een goed en prettig gevoel als je de film gezien hebt. Helaas heeft het niet een Gouden Kalf weten te bemachtigen, want dat was het eigenlijk wel meer dan waard. Naast de film bevat de Blu-ray geen extra’s.


Blu-ray

24/09/2020

Source 1 Media

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Nederlands, Twents

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.