Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

21/09/2011

De Bende van Oss

Brabants proatende BN'ers

Waar vorig jaar een wanhopige vader op zoek naar zijn dochter het festival opende - ja ik heb het over Tirza - heeft men dit jaar gekozen voor wat Brabants tuig om het Nederlands Film Festival mee af te trappen. Geen verrassende keus want met André van Duren als regisseur en een zwik bekende Nederlandse acteurs en actrices zoals Silvia Hoeks, Frank Lammers en Daan Schuurmans, trek je vast en zeker een groot publiek. De film zal helaas niet de beste film van het festival worden - ja dat voorspel ik nu al - maar voor een avondje simpel vermaak kunt u prima naar De Bende van Oss.Dit historische misdaaddrama is gebaseerd op de waargebeurde feiten omtrent De Bende van Oss. Natuurlijk zijn de personages wat aangepast en wordt het hele verhaal in een kleine twee uur gestopt, maar dat er een zooitje ongure types de boel in handen had in het Oss van de jaren '30 is niet gelogen (zo weet u ook gelijk waar de bijnaam 'messentrekkers' van de Ossche bevolking vandaan komt). In de film staat echter niet De Bende centraal, maar Johanna (Silvia Hoeks), een jonge prostituee die een café runt in de Brabantse plaats. De bendeleden komen regelmatig langs voor een potje bier of een avontuurtje met Johanna. Als haar echtgenoot Ties uit de bak komt proberen ze het leven wat degelijker aan te pakken; ze bouwen het café om tot een restaurant en manlief beloofd niet meer te drinken. Echter blijkt dat niet zo makkelijk wanneer er een ruzie ontstaat met de marechaussee. Johanna probeert aan de criminaliteit te ontsnappen en krijgt hulp van verzekeringsagent Harry (Frank Lammers), maar natuurlijk gaat dit allemaal niet gemakkelijk.

Een van de punten waar de film goed op scoort is de historische aanpak. Er is veel werk gestopt in het zo authentiek mogelijk laten lijken van de film, en volgens mij is dat zeer aardig gelukt. Het dorpse sfeertje wordt goed uitgedragen en de kledij en mise-en-scène ogen authentiek. Ook spreken de Ossche personages allemaal Brabants inclusief hun eigen nuances. Zo spreekt verzekeringsagent Harry net wat netter Brabants, en komt Ties’ accent overeen met het inmiddels bekende onbeschofte accent van New Kids. Hoewel dat de duidelijk niet-Brabantse acteurs af en toe een foutje maken, of dat het dialect niet altijd 100% consequent gesproken wordt, zal dit alleen een oplettende Brabantse kijker opvallen.

Helaas is het verder wel een erg clichématige film geworden, het verhaaltje omtrent Johanna is gewoon te simpel en uitgekauwd om constant te boeien. Ze moet kiezen voor het juiste, maar ze  kan haar dierbaren niet zo maar achterlaten, etcetera. Het hele gebeuren met De Bende schuift af en toe flink naar de achtergrond en dat vond ik jammer. De scènes met de Ossche onruststokers centraal zijn, samen met de wederom uitstekend acterende Frank Lammers, namelijk het beste dat de film te bieden heeft. De bendeleden hebben verborgen agenda’s en strijden ook actief met de marechaussee om de macht van Oss, en dat gaat er nogal heftig aan toe; de gevechten zijn lekker ordinair knokwerk en worden ook op die manier in beeld gebracht: lomp, zonder opsmuk en recht voor zijn raap. Stukken interessanter en vermakelijker dan Johanna’s saaie verhaaltje.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.