Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

30/10/2011

De Heineken Ontvoering

Gebaseerd op een ware gebeurtenis in 1983

In 1983 werd Nederland opgeschrikt door de brute ontvoering op klaarlichte dag van bierbrouwer Freddy Heineken door niets ontziende Amsterdamse criminelen. Samen met zijn chauffeur Ab Doderer werd hij 3 weken lang opgesloten in een loods in Amsterdam Noord.



De speelfilm De Heineken Ontvoering geregisseerd door Maarten Treurniet (De Passievrucht) naar een prachtig scenario van Kees van Beijnum laat duidelijk de ontreddering zien van de bierbrouwer in zijn 'cel' gekluisterd aan zijn bed in pyjama, met slechts een deken, handboei om terwijl een ratelende ventilator lucht naar binnen blaast en vooroorlogse 'hits' door de speaker schallen. Zijn behoefte moet hij doen op een chemisch toiletje gadegeslagen door ontvoerder Rem (Reinout Scholten van Asschat) via een videocamera. Om hem te jennen zet Rem regelmatig de ventilator stil waardoor Heineken bijna stikt. Om toch lucht te krijgen zet hij plastic rietjes aan elkaar en aan zijn mond. Een ontluisterend gezicht. De rol van Alfred Heineken wordt met verve gespeeld door 'grandoldman'  Rutger Hauer. In ieder opzicht is hij Heineken ten voeten uit: bokkig, nors, haatdragend, wraakzuchtig.

Nachtmerrie
Aan de nachtmerrie komt een einde als commissaris Sietsma, overtuigend gespeeld door Marcel Hensema, de deur van zijn cel opendoet met de woorden 'meneer Heineken, het is voorbij!'. In zijn luxueuze villa komt Heineken weer op krachten en verklaart de ontvoerders de oorlog. De teerling is geworpen.

Vreemd genoeg komt de belangrijke rol die zich chauffeur Ab Doderer speelt in de film nauwelijks aan bod. Hij verdwijnt helemaal uit het verhaal. Hoewel mannen deze film domineren komt er echter ook nog een blondine in voor gespeeld door de uiterst wulpse Sally Harmsen die een relatie krijgt met Rem (Reinout Scholten). Sally speelde al eerder uiterst sexy rollen o.a. als de vermoorde vrouw in de thriller Loft van Antoinette Beumer.

Nu Heineken weer vrij is zijn de rollen omgedraaid en gaat de brouwer achter zijn ontvoerders aan. Uiteindelijk komt de ontknoping  in de Cariben waar Rem en Frans worden gearresteerd.
Rem wordt face-to-face geconfronteerd met Heineken. Er is geen spoor van berouw of mededogen van zijn kant. Heineken kijkt hem diep in z’n ogen en zegt 'waarom haat je mij?'
Daar geeft Rem geen antwoord op. Half in de deuropening staand om afgevoerd te worden schreeuwt hij Heineken toe 'En wie ben jij? Ik weet wie IK ben, een kleine nietsnut uit de Jordaan. Misschien krijg ik acht jaar en dan ben ik vrij... maar jij zult je leven lang over je schouder moeten kijken!'

Conclusie
De Heineken Ontvoering is een prachtfilm die je iedere minuut aan je (bioscoop) stoel gekluisterd houdt. De art directory is perfect. Alles klopt in deze film. De kleurtoon is ingetogen wat het geheel een wat sinister effect geeft. Naast Rutger Hauer speelt Reinoud Scholten van Asschat de rol van zijn leven. Wat een ongelooflijk talent voor zo’n jonge acteur. De focus in deze film ligt dan ook voornamelijk bij deze twee acteurs. Kort gezegd: deze film is een topper die je waar voor je geld geeft en die je gezien moet hebben!



Plaats uw reactie

Nina op 31/10/2011

Reinout Scholten van Asschat (zoon van, wat vliegt de tijd...) zet een weergaloze jonge Willem Holleeder neer, daar zit het probleem niet. Waar dan wel? De film kabbelt wat voort. Er wordt een lange periode chronologisch in beeld gebracht, zonder echt hoogtepunt. Zo is de werkelijkheid natuurlijk ook, maar het gaat hier om een speelfilm. De styling en art direction (als je dat zo noemt) zijn fantastisch, een enkel foutje daargelaten en al had ik af en toe een Maaskantje-moment maar who cares... De achtervolging van Willem en Frans door een woedende menigte op Sint Maarten, overigens gefilmd in Zuid Afrika, heeft een hoog Bassie en Adriaan-gehalte. Er wordt met weinig middelen groots geacteerd. De best geacteerde scene is die waarin Heineken zijn vrouw zegt dat hij haar niet kwijt wil; Truus te Selle geeft in een enkele ontsnapte snik jaren van ingehouden verdriet weer.
Nina op 31/10/2011

Frans moet zijn: Cor
asMiraeh9i op 27/10/2016

neo medrol celebrex proair albuterol sulfate online order antabuse online retin a cream erythromycin citalopram
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.