Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

14/10/2010

De Playstation 3 als filmplatform?

De Playstation 3 als filmplatform?

MUBI en 3D-films

MUBI en 3D-films
Een Playstation, dat is toch zo’n apparaatje waarmee je spelletjes op de televisie kan doen?” Een dergelijk antwoord zou mijn vader kunnen geven op de vraag: Wat is een Playstation? Sony wil hier vanaf. Eigenlijk al sinds de Playstation 2 die ook dvd’s kon afspelen, maar nu gaan ze het helemaal gooien op de kwaliteiten van de Playstation 3 als filmafspelend apparaat. Naast games spelen kunt u er namelijk Blu-Ray Discs op afspelen, het apparaat beschikt over een browser en u kunt via het programma Vidzone duizenden videoclips gratis bekijken. De NOS biedt een soort ‘uitzending gemist’ gratis aan voor de Playstation en de echte fanaten kunnen het apparaat zelfs omtoveren tot een mediaserver. Dit zijn al een stuk meer mogelijkheden dan het simpelweg afspelen van games, of niet?

Maar dit is nog niet genoeg, zo dacht Sony. Op 27 oktober komt men dan ook met een nieuwe service voor de Playstation 3-bezitter genaamd MUBI. Wellicht doet dit een belletje rinkelen bij een enkeling, MUBI is namelijk al langer actief als online video-on-demand service.Met MUBI op de Playstation 3 kun je via enkele stappen een film bekijken. De kosten variëren daarbij van 99 eurocent voor een korte film tot maximaal 3,49 euro voor een lange film. Liefhebbers kunnen ook voor 12,99 een maand lang onbeperkt genieten. MUBI heeft een grote catalogus van arthouse, klassiekers en cultfilms. Verwacht dan ook geen Michael Bay-vehikels in de catalogus. Belangrijk om te vermelden is dat de videokwaliteit altijd in standard definition is, een gemis in mijn ogen want er zijn al talloze klassiekers en arthousefilms wel in high definition te koop of te huur. Voor de 1903-versie van Alice in Wonderland, die ook in MUBI te vinden is, maakt dit echter niets uit natuurlijk. De vormgeving van MUBI is erg fijn en strak, je krijgt een helder overzicht van de film en bijbehorende informatie. Doelstelling is om 300 films in de catalogus te hebben bij de lancering, en dit aantal zal snel oplopen, zo is verteld. 

Een ander aspect waar Sony de aandacht op wil gaan vestigen de komende tijd is 3D. Naast de aankomende games die in 3D speelbaar zijn, wordt sinds enkele weken ook 3D blu-ray ondersteund. Samen met de line-up van 3D televisies zal Sony het 3D-aspect van de Playstation flink gaan promoten. Om te kunnen genieten van zo’n 3D-film (of -game) heb je dus een 3D-televisie nodig en een actieve 3D-bril per persoon. Hier zit dan ook het probleem bij veel mensen. Een groot deel heeft niet al te lang geleden een HD-televisie gekocht en voor een beetje 3D-televisie moet je al gauw denken aan 1400 euro. Een 3D-brilletje is ook niet bepaald goedkoop aangezien het een actieve bril betreft en dus niet een wegwerp exemplaar die je vaak in de bioscoop aangereikt krijgt.

Het resultaat is echter wel zeer fascinerend, al ligt dit ook aan het bronmateriaal. Zo zag ik een IMAX-documentaire over het leven onder water. Prachtige dieptewerking en een schilpad leek op mij af te zwemmen. De 3D blu-ray van Monster House was echter stukken minder; er was nauwelijks 3D aanwezig en de achtergrond flikkerde, wat erg onrustig kijken is. Een ander punt is de kijkhoek; hopelijk wordt deze nog verbeterd maar op dit moment is deze erg slecht te noemen. Het 3D-aspect werkt alleen als je recht voor de televisie zit, zo niet dan verdwijnt het effect en veranderen de kleuren.

Het uitbreiden van de mogelijkheden van de PS3 is natuurlijk alleen maar toe te juichen, al zie ik MUBI succesvoller worden dan het 3D gebeuren op korte termijn.


Plaats uw reactie

Kees van Dijkhuizen op 14/10/2010

Mubi is een toffe service, maar gebrek aan HD en een lopend abonnement la Spotify is voor mij toch een downer. Het liefst koop ik films in iTunes (de Amerikaanse store weliswaar) en stream ik ze dan naar mijn PS3; dat is betere kwaliteit en er is een breder aanbod, al zie ik Apple niet snel de hand schudden met Sony.

Wat 3D betreft.. Meh.. Het is niet echt een prioriteit. Ik vul met dat geld liever m'n collectie wat aan dan dat ik overstap met een nog gering aanbod.
Sandro op 18/10/2010

Do I laugh now, or wait 'til it gets funny?
Normaal gesproken zou ik erg enthousiast worden omtrent MUBI op de PS3. Maar mijn PS3 slim is veel te luid om films mee te kijken, dus dat feestje gaat niet door.
PascalvE op 19/10/2010

Ik heb ook de slim variant, kijk er genoeg films mee dus van het geluid heb ik geen last. Scheelt wel dat ik niet in een rustige omgeving woon dus heb sowieso veel omgeving geluid.
Sandro op 19/10/2010

Do I laugh now, or wait 'til it gets funny?
Ja, het is echt 50-50 als het op die slims aankomt. Het ene model is nog stiller dan de oude PS3, de andere dus niet. Bij games is het geen probleem, maar bij films ben ik wat dat betreft nogal gevoelig.
PascalvE op 03/11/2010

Een weekje later, maar de service is online gegaan. Met enkele interessante films gratis aangeboden. Onder andere: ' Dry Summer (1964, Metin Erksan)' en 'The Housemaid (1960, Kim Ki-young) en de allereerste filmversie van Alice in Wonderland uit 1903.
Stevetracy op 03/01/2017

Buy Suhagra generic bupropion Cialis Without Prescription neurontin arimidex depression
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.