Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

04/06/2010

De acht Clints

De acht Clints

You boys better move away

You boys better move away
Wijsheid komt met de jaren zegt men, en Clint Eastwood ondervond dat aan de lijve... 29 jaar moest hij zich vermaken met allerlei kleine klusjes totdat men eindelijk zo wijs was hem te laten doorbreken met serie Rawhide.

Rawhide
Rawhide

Vier jaar eerder had hij wel al zijn debuut gemaakt in Revenge of the Creature (waarover later meer), maar zijn 'grote adamsappel' verhinderde een verdere carrière toentertijd. De ontmoeting met Sergio Leone en later Don Siegel deed het tij voorgoed keren en de films stroomden bij de kijker binnen. Was Eastwood in films van anderen vaak de harde boeman die geweld verre van schuwde, in de films die hij zelf regisseerde liet hij veelal zien dat hij het nagenoeg verafschuwde. Zijn hoofdpersonages zijn zelfredzame zielen die zich niet conformeren aan een onrechtvaardige moraal en een confrontatie met de heersende macht nooit uit de weg gaan. Met dat als rode draad door zijn oeuvre heeft Eastwood zich op vele genres en thema's gestort.

Ter ere van zijn 80ste verjaardag op 31 mei 2010 duiken wij in het werk van de betrokken regisseur, acteur en muziekliefhebber. Een rondje langs de redactie leerde dat Unforgiven, Mystic River en The Good, the Bad and the Ugly (in die volgorde) de favooohrieten waren uit het aanbod, maar daarmee zouden we Eastwoods werk tekort doen. We lopen zijn werk daarom door aan de hand van de achttal Clints zoals wij die zien (en omdat 8 passend is bij de 8 decennia dat Clint bestaat uiteraard...).
Pagina's     1     2     3     4     5     6     7     8     9    
Plaats uw reactie

Arnoud Goos op 19/06/2010

Ge´nspireerd door de 8 Clints van de week High Plains Drifter eindelijk gezien.. wat een mooie film inderdaad... terecht opgenomen in deze lijst!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.