Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

08/04/2015

De fascinerende wereld van planten

Sinds kort is de documentaire reeks over de fascinerende wereld van de planten op DVD verschenen. Op een zeer mooi en informerende manier heeft documentairemaker David Attenborough dit in beeld gebracht. Verspreid over drie Dvd’s kom je te weten wat de plantenwereld te beiden heeft en hoe magisch dit allemaal is.Net als bij zijn andere documentaires laat Attenborough de kijker zien wat er allemaal te zien is als we inzoomen op de platensoorten en hoe zij zo geworden zijn. Deze keer bevind het zich allemaal in de Royal botanische tuin in het landelijke plaatsje Kew. Hier zijn 90 % van de planten over de hele wereld te vinden. Het is een enorme glazen kas van ongeveer drieduizend hectare groot. Hierin zijn verschillende habitats nagebouwd om zo de planten in zijn ’echte’ wereld te zien ontwikkelen.

Zaad
Biologen en wetenschappers zijn hierin bezig om te onderzoeken hoe al deze planten zijn ontstaan en wat hun geheim is. Net als bij mens en dier hebben onze groene vrienden ook een overlevingsmethode. Zo zorgen de insecten ervoor dat ze bestuift worden en op deze manier hun zaad kunnen verspreiden naar de vrouwelijke planten. Want ook hier hebben we te maken met mannelijke en vrouwelijke kanten. Hier is zelfs een bioloog de waterlelie gered van uitsterving.

De mooie bloemen die op planten te vinden zijn, worden voor de mens als mooi beschouwd. Maar achter de schoonheid van alle kleuren en geuren zitten verschillende functies. Zo zorgt de kleur en de geur voor de aantrekking van insecten en kleine dieren. En dat heeft bij elke plant weer een ander doel. De één voor het voorplanten en het bestuiven van de dieren.

Zoogdieren
Er zijn ook gevaarlijke platen, bijvoorbeeld de bekerplanten. Deze soort zier er prachtig uit, maar schijn bedriegt. De beker bevat heerlijke voeding voor verschillende insecten en kleinen zoogdieren. De kleinste raken zelfs verstikt in de beker en glijden in een zure substantie die tot hun dood leidt. De zoogdieren zoals muizen eten hier ook van en zorgen dat ze direct hun uitwerpselen in de beker plaatsen. Dit is dan waar de plant van geniet.

Je ziet ook alle daagse planten als de varen en vijfentwintigduizend verschillende soorten orchideeën. Wat is daar een variatie in. Er bestaat er zelfs één met een tong van één derde meter. Door deze documentaire ziet de kijker eens wat de planten te bieden hebben en hoe fascinerend deze wereld is. Voor de liefhebbers van planten is dit ook zeker een leerzaam naslagwerk van een groot documentairemaker.


DVD

26/03/2015

Atlantic

16:9 Breedbeeld

Dolby Digital 5.1 Engels

Nederlands

Plaats uw reactie

Steveunacy op 03/01/2017

cialis 5mg buy cymbalta buy suhagra buy colchicine diflucan online sertraline
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.