1 januari 1910

1 januari 1910

De cinematograph act

De cinematograph act
28/12/2007
et begin van het nieuwe jaar betekende in 1910 voor bioscoopeigenaren in Groot-Brittannië dat ze zich moesten gaan houden aan de “Cinematograph Act”. Deze wet werd ingevoerd om de brandveiligheid van de bioscopen te vergroten.
Films werden in die tijd gemaakt van het zeer ontvlambare nitrocellulose en in combinatie met de niet-elektrische verlichting – er kwamen nog gewoon vlammen aan te pas – leverde dit vaak gevaarlijke situaties op. De Cinematograph Act verplichtte elke bioscoopeigenaar om aparte, brandwerende projectorruimtes te gebruiken en om emmers zand paraat te hebben staan. Wie een bioscoop exploiteerde in een gebouw waar geen vergunning voor was afgegeven kon rekenen op een boete van 20 Pond.

De precieze strekking van de wet bleef open voor ruimere interpretaties. Dit had tot gevolg dat gemeenten – die verantwoordelijk waren voor de controle – bioscoopeigenaren op van alles en nog wat gingen aanspreken met de wet in hun hand. In sommige gevallen leidde de “Act”, die bedoeld was om vertoningen veilig te maken, zelfs tot censuur van de inhoud van die vertoningen. Al deze verwarring leidde in 1912 tot de oprichting van de British Board of Film Censors; een onafhankelijke, particuliere instelling die toe ging zien op de films zelf.
Plaats uw reactie

Hamed op 24/05/2014

The Victoria Cinema (known affectionately as the Bug Hutch like the Rex) had a lady piasint. I can recall that some of the old Charlie Chaplin films and their like would have her playing whenever it got scary or dangerous on screen. She was hidden by a black curtain that completely encompassed her, hiding her from view.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.