14 oktober 1888

14 oktober 1888

De filmgeschiedenis begint...

De filmgeschiedenis begint...
11/09/2009
e vaste lezer heeft het verhaal op 16 september al voorbij zien komen, maar de gebeurtenis van 14 oktober 1888 is belangrijk genoeg om er nogmaals bij stil te staan. Het was op die dag dat in een tuin aan de Oakwood Grange in Roundhay – een wijk in de Engelse stad Leeds – ene Louis LePrince een homevideo schoot. In de twee seconden van de film die nu bekend zijn, zien we vier mensen – Louis’ zoon Adolphe, Sarah Whitley, Joseph Whitley en Harriet Hartley – in de tuin staan en lopen.

 Wat dit filmpje onderscheidt van alle andere films, is dat “Roundhay Garden Scene” waarschijnlijk de allereerste echte film ooit is. Het is in ieder geval het oudste bekende exemplaar van bewegend beeld dat is vastgelegd op fotografisch papier. Le Prince had zelf de camera-projector gebouwd waarmee de beelden zijn vastgelegd.

Ook veel van Le Princes werk is verloren gegaan, maar we schijnen deze twee historisch seconden te danken aan het feit dat dit stukje film in de camera was achtergebleven toen de filmmaker met zijn films verdween op 16 september 1890.
 

 

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.