17 februari 1958

17 februari 1958

De heilige beeldbuis

De heilige beeldbuis
15/02/2010
andaag maken we even een uitstapje naar de buren van de televisiewereld voor een waarlijk historisch moment. Het is 17 februari 1958 wanneer toenmalig paus Pius de Twaalfde de heilige Clara van Assisi benoemt tot beschermvrouwe van de televisie. Clara heeft zelf het medium nooit gekend. Ze werd eind twaalfde eeuw geboren en stierf op 11 augustus 1253 (waarmee die datum haar kerkelijke feestdag werd). Een paar dagen later werd ze al heilig verklaard door paus Alexander de Vierde.
De onderbouwing voor Clara’s benoeming tot patrones van deze moderne technologie ligt in een aantal wonderlijke gebeurtenissen tijdens haar leven. Volgens de overlevering was de kloosterlinge door een ziekte niet in staat om de mis bij te wonen. Toch verscheen deze mis enkele malen op de muur van haar kamer waardoor ze het geheel toch mee kon maken.

Clara stichtte tijdens haar leven overigens zelf een kloosterorde, de orde der clarissen. Toeval of niet, het was moeder Angelica, een lid van deze orde, die in 1981 haar eigen Rooms-Katholieke tv-zender begon: Ethernal Word Television Network (EWTN).

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.