22 november 1995

22 november 1995

Disney en Pixar schrijven geschiedenis!

Disney en Pixar schrijven geschiedenis!
07/06/2012
et begin van de succesvolle Toy Story-franchise uit 1995 was de eerste in zijn soort. Om te beginnen was de film de eerste lange speelfilm van Pixar (in samenwerking met Walt Disney Pictures), maar ook was het de eerste film die in zijn geheel met CGI gemaakt werd.

Disney-veteraan John Lasseter nam de regie op zich en werd bijgestaan door Tom Hanks en Tim Allen als respectievelijk Woody en Buzz Lightyear in de hoofdrollen. Met Randy Newman voor de muziek en destijds Steve Jobs als executive producer leek succes verzekerd. Met een Rotten Tomatoes-score van 100% "Extremely Fresh" en een box office van $362 miljoen gaf de film een voorbeeld aan andere studio's waarna de 3D-animatiefilms als paddestoelen uit de grond schoten.

Lasseter - in de eerste instantie begonnen als tekenaar bij Disney - kwam op het idee, voornamelijk door zijn eerste aanraking met 3D toen twee vrienden hem een scene uit Tron (1982) lieten zien. Hij zag direct de nieuwe kansen voor deze vorm van animatie. Toen hij een voorstel indiende bij Disney verwierpen ze zijn idee en het had zelfs zijn ontslag tot gevolg. Na zijn werk bij Lucasfilm richtte hij mede Pixar op, waarna het uiteindelijk tot een samenwerking met Disney kwam. Getuige de 26 Oscars op moment van schrijven, en de miljarden die de films hebben opgeleverd, hoeven ze hiervan geen enkele spijt te hebben. Terecht een mijlpaal in de historie van animatie!

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.