22 maart 1995

22 maart 1995

Dogme 95

Dogme 95
22/07/2008
er gelegenheid van het honderdjarig bestaan van cinema vindt in 1995 in Parijs een conferentie plaats over de toekomst van het medium. Regisseur Lars von Trier geeft het onderwerp een geheel eigen draai door tijdens zijn spreekbeurt pamfletten uit te delen die een nieuwe filmbeweging aankondigen. Het is de geboorte van Dogme 95.

Het manifest, dat een paar dagen eerder is opgesteld door Von Trier en Thomas Vinterberg, bindt de filmmaker aan een tiental regels dat de zwaarklinkende naam "Vow of Chastity" (of "Eed van Zuiverheid") heeft meegekregen. Kort gezegd komt het er op neer dat de films heel "puur" dienen te zijn: geen licht- of geluidseffecten, geen studiodecors, geen oppervlakkige actie, enzovoorts. 

De eerste – en beroemdste film – die aan al deze eisen voldeed was Vinterbergs Festen, die meteen de juryprijs in Cannes won. Sindsdien hebben verschillende regisseurs zich bij de beweging aangesloten en zijn er enkele honderden films verschenen die geheel of gedeeltelijk volgens de Dogme-regels zijn gemaakt. Nederlanders hebben zich er (nog?) niet aan gewaagd maar de Belgische regisseur Vincent Lannoo schreef met Strass in 2001 "Dogme #20" op zijn naam.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.