26 december 1973

26 december 1973

Duivelskind laat publiek rillen van angst

Duivelskind laat publiek rillen van angst
07/01/2010
p 26 december 1973 zaten bioscoopbezoekers verstijfd in de zalen. Op die datum kwam een van 's werelds meest bejubelde horrorklassiekers uit, namelijk William Friedkins The Exorcist, een verfilming van William Peter Blatty's roman uit 1971.Blatty schreef het boek naar aanleiding van een duiveluitdrijving die plaatsvond in 1949 bij een veertien jarige jongen uit Silver Spring, Maryland. Hij hoorde van het voorval toen hij in 1950 studeerde aan de Univerteit van Georgetown.
Eenmaal de rechten verkregen voor een nette 650.000 dollar, kon de productie beginnen. Na vele voorstellen van mogelijke regisseurs door Warner Bros. - zelfs Kubrick bood zich aan - bleef Blatty bij zijn favoriet William Friedkin. De film moest volgens hem dezelfde energie krijgen als The French Connection uit '71.

Helaas werd de filmset geplaagd door tal van gebeurtenissen. Een brand in de studio verwoestte het overgrote deel van de set, actrice Linda Blair raakte meerdere malen gewond om onduidelijke redenen en de cast kreeg naast deze tegenslag nog een klap te verwerken; Tijdens het filmen overleed acteur Jack McGowran (in de film de rol van Burke Dennings) op 54-jarige leeftijd aan complicaties van de destijds heersende griepepidemie. De broodjeaapverhalen daargelaten kan gerust gezegd worden - duivelswerk of niet - dat de productie zeker niet zonder slag of stoot ging.

De release was op zijn minst gezegd ook bijzonder te noemen. Mensen renden voortijdig gillend de bioscoop uit (door Friedkin zelf onlangs nog beaamd), medewerkers konden regelmatig het maagzuur van de vloer afbeitelen en het publiek bleef na afloop vaak minuten lang zitten om bij te komen. The Exorcist was overigens niet de enige film uit die tijd met een duivelskind als onderwerp. Rosemary's Baby (1968) en The Omen (1976) mogen ook zeker niet vergeten worden. Tot op de dag van vandaag pronkt de film nog steevast op menig horrorlijst als de engste film aller tijden.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.