Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
27/01/2022

Dune

En daar is die dan, de nieuwe versie van Dune, waar in 1984 regisseur David Lynch dit verhaal als eerste op het witte doek bracht. Is het nu aan regisseur Denis Villeneuve om dit verhaal van schrijver Frank Herbert wederom tot leven te brengen. In dit eerste deel maken we kennis met de Adele familie Atreides. Hertog Leto (Oscar Isaac) heeft met zijn vrouw Jessica (Rebecca Ferguson) en zoon Paul (Timothee Chalamet) een fijn leven op Caladan. Alleen wanneer zij te horen krijgen dat de Harkonnen familie op de planeet Arrakis vertrekt, zien zij een kans om hun leven naar daar te verplaatsen en de kostbare grondstof die in de duinen zit te gaan verhandelen. Alleen heeft het keizerrijk van Shaddam Corrino IV totaal iets anders in petto voor deze familie.
Als zij dan ook aankomen in de ‘nieuwe wereld’ ziet het ‘vrije’ volk hun als de uitverkorenen. Althans Paul en zijn moeder Jessica. Zij bezitten een bijzondere gave. Dit weet het keizerrijk ook en zij houden hun dan ook nauwlettend in de gaten. En als de Keizer achter hun rug om een ander plan bedenkt zal het voor de familie Atreides niet meer veilig zijn. Ze zullen op hun hoede moeten zijn en vluchten voor hun leven. Ze komen in de woestijn, met de vele zandvlaktes en verschillende zandwormen onder zich zal dit een spannend avontuur worden opzoek naar de vrije mensen om te kunnen overleven. 
 
Spannend
Regisseur Denis Villeneuve heeft met dit eerste deel van Dune een spektakel stuk afgeleverd. Het verhaal krijgt met de uitgebreide visuele effecten, een zeer goede soundtrack en indrukwekkende cast het gestalte die dit verhaal moet hebben. Het is gewoon groots en adembenemend mooi. Vanaf het eerste moment tot de aftiteling blijft het boeiend en spannend. Je zit op het puntje van je stoel en moet soms nog even opletten waar de verhaallijn naar toe gaat. De jonge acteur Timothee Chalamet speelt Paul erg overtuigend. Hij deinst niet snel terug en zorgt voor sterk spel tegenover de zwaargewichten. Ook actrice Rebecca Ferguson speelt goed, ze zorgt ervoor dat de scenes interessant blijven. 
 
Stellan Skarsgard zien we als de Baron en leider van de Harkonnen hij is behoorlijk onder handen genomen in de make-up en dat ziet er indrukwekkend uit. Als slechterik komt hij net als zijn medespeler Dave Bautista erg goed uit de verf. Erg vermakelijk om naar te kijken. Javier Bardem maakt ook een goede intrede als Stilgar met zijn mooie blauwe ogen en charisma maakt hij zich tot een waardig leider van de vrije mensen. Acteur Jason Momao is als strijder ook zeer goed in zijn spel en maakt van zijn personage een echte vechter.
 
Ornithopters
Dit is echt een sciencefiction film die de toekomst even vanuit en totaal ander beeld laat zien. Bijvoorbeeld de ‘libellen’ helikopters (Ornithopters) zien er erg realistisch en goed doordacht uit. Het boek van schrijver Frank Herbert komt in deze beelden echt goed tot leven. Waar families het moeten opnemen tegenover elkaar en laat het zien hoe een volk, bijna net als bij Game of Thrones, in de val wordt gelokt. Dit is een zeer goed eerste deel dat zeker naar meer smaakt. 
Dune is echt een must-see voor ook niet sciencefictionfans, want echt alles is uit de kast getrokken om hiervan een succes te maken. Ga dit zien! Veel kijkplezier! Naast de film bevat de Blu-ray ook nog vele extra’s, waaronder diverse interviews, het maken van de visuele effecten, het ontstaan van de werelden, de veten tussen de verschillende families. En nog veel meer. 


Blu-ray

26/01/2022

Warner Home Entertainment

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.