Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

14/08/2013

Elysium

Matt Damon overbrugt de kloof tussen arm en rijk

In 2009 maakte regisseur Neill Blomkamp zijn debuut met de sciencefiction actiefilm District 9. Die werd een groot succes. Vier jaar later komt hij met een nieuw sciencefictionverhaal genaamd Elysium. Een verhaal over een overbevolkte wereld en een groot verschil tussen rijk en arm. Met in de hoofdrollen Matt Damon, Sharlto Copley, Alice Braga en Jodie Foster.


 

Ruimtestation
De film speelt zich af in het jaar 2154. Los Angeles is niet meer zoals wij het kennen. De mensheid is opgesplitst in twee klassen: de zeer rijken en alle anderen. De rijken wonen niet meer op de overbevolkte aarde, maar op het ruimtestation Elysium. Een nieuwe wereld waar alles kleur heeft en mensen nooit ziek worden.

Op de overbevolkte aarde zien we een grauwe wereldwaar de mensen onderdrukt worden door werkgevers en politie. De overheid kijkt vanuit het Elysium neer op de aarde en regelt daarvandaan hoe de bevolking leeft. Minister van Defensie Delacourt (Jodie Foster) beveiligt Elysium tegen indringers en wil de wereld naar haar hand zetten.

Max (Matt Damon) is de belangrijkste figuur in de film. Hij werkt in een fabriek waar robots gemaakt worden voor het Ministerie van Defensie. Max is van kinds af aan verliefd op Frey (Alice Braga) en geeft nog steeds om haar. Maar zij wil hem niet vanwege een geheim dat ze met zich meedraagt. Door dit geheim moet Max zowel zichzelf als Frey helpen om in leven te blijven.

Realistisch
Neill Blomkamp heeft na District 9 wederom laten zien dat het sciencefictiongenre hem goed ligt. Het verhaal wordt realistisch verteld en het contrast tussen arm en rijk heeft hij goed in beeld weten te brengen. Het camerawerk is fraai door de vele scenes die uit de hand zijn gefilmd. De effecten van onder andere de robots en de wereld van het Elysium zien er realistisch uit.

Het verhaal en de cast zorgen ervoor dat de film voldoende inhoud krijgt en boeiend blijft. Matt Damon, die we al eerder in actiefilms zagen, weet de rol van Max overtuigend neer te zetten en laat met zijn stoere tattoos en lichaam een vechtmachine zien die niets uit de weg gaat.

Jodie Foster zien we als een echte ‘bitch’ die alles naar haar hand zet. Met goede gezichtsuitdrukkingen laat ze zien dat Delacourt een vrouw is die de broek aan heeft. Zij is een goede tegenpool voor Damon en acteur Sharlto Copley die voor haar werkt.

Elysium is een prima sciencefiction actiefilm die dankzij de realistische beelden geen 3D-effecten nodig heeft. Het verhaal blijft boeien tot het eind en zal voor liefhebbers van dit genre zeker geen tegenvaller zijn. Elysium is in 2D en IMAX in de Nederlandse bioscopen te zien.http://www.youtube.com/watch?v=SNxhqoKT1o

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.