16 mei 1929

16 mei 1929

Eerste Uitreiking Academy Awards of Merit

Eerste Uitreiking Academy Awards of Merit
25/09/2007
egenwoordig wordt er door filmliefhebbers ongeveer een jaar van tevoren al naar uitgekeken: de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards, ofwel de Oscars. Honderden journalisten verdringen zich op de dag zelf rond de rode loper om miljoenen mensen over de hele wereld getuige te laten zijn. 
Op 16 mei 1929 – bij de eerste ceremonie – was dat nog wel iets anders. Ruim tweehonderd mensen woonden het feestje in het Roosevelt Hotel in Hollywood bij, waaronder geen enkele radio- of tv-ploeg. Niet dat er veel bijzonders te melden was: de prijswinnaars waren al bekend en het officiële gedeelte van de avond werd er in een paar minuten doorheen gedrukt. Introducés mochten mee voor vijf dollar.

De enkele jaren daarvoor opgerichte (toen nog) International Academy of Motion Picture Arts and Sciences had besloten de Awards uit te reiken om film wat meer te promoten. Art director Cedric Gibbons ontwierp een beeldje, toen nog Award of Merit genaamd (de bijnaam Oscar ontstond pas in de jaren ’30), en het feest kon beginnen. Dat er nog een lange weg te gaan was tot het media spektakel dat het nu is, blijkt wel uit de negen regels die Time Magazine een week na de uitreiking aan het gebeuren besteedde.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.