14 maart 1910

14 maart 1910

En de naam is...?

En de naam is...?
30/09/2008
oewel echte sterren in de vroege filmjaren nog niet bestonden, waren enkele actrices erg populair bij het publiek. Omdat de studio’s een sterrencultus probeerden te voorkomen – de acteurs zouden immers meer geld kunnen gaan eisen – bleven de namen vaak onbekend. Het publiek verzon zelf bijnamen, zoals “Biograph Girl” voor een populaire actrice die vaak verscheen in films van de Biograph-studio.

Met de première van The Broken Oath op 14 maart 1910 kwam daar echter verandering in. De “Biograph Girl” kreeg bij deze film (en in de promotie er van) als eerste haar echte naam – Florence Lawrence – in beeld. Het idee kwam van filmstudio IMP, die de actrice weg wist te halen bij Biograph. Om maar meteen het meeste er uit te halen werd er een grootse mediastunt opgezet. Studiobaas Carl Laemmle bracht verhalen in de pers dat Lawrence was ontvoerd en later zelfs was omgekomen in een auto-ongeluk. Via de kranten werd de naam Florence Lawrence zo in korte tijd algemeen bekend bij het grote publiek.

Het was overigens niet het enige historische moment voor Lawrence. De van oorsprong Canadese actrice is ook de uitvindster van het knipper- en het remlicht (hoewel het toen nog onverlichte bordjes waren). Ze vroeg hier echter geen patent op aan.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.