Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

07/08/2008

Enchanted

Disney in ouderwetse vorm

Er was eens een script, zo'n 11 jaar geleden
En werd door Disney een lange tijd vermeden
Talloze keren werd het herschreven
Tot het Disney alsnog deed herleven
Ten onrechte spreekt Disney tijdens zijn DVD-marketing over een Klassieker, maar áls 1 film van de laatste jaren het verdient om naast Marry Poppins en Bedknobs en Broomsticks in de kast te staan, dan is het wel Enchanted. Bij deze heb ik het jullie vergeven!

Gisele is een prinses uit de kleurrijke geanimeerde wereld van Andalasia, waar iedereen zingt, de dieren praten en liefde voor eeuwig en altijd is. Klinkt als een perfecte plek, totdat Prins Edward voor haar valt en de jaloerse stiefmoeder daar een stokje voor steekt. Net voordat het vlammetje aanwakkert, duwt ze op slinkse wijze de prinses in een bodemloze put waarna ze in het hedendaagse New York terecht komt. Naiëf als ze is en vol goede bedoelingen strompelt ze verward door de straten van Manhattan maar wordt gelukkig 'opgevangen' door scheidingsadvocaat Robert Philip, die door zijn beroep en eigen scheiding al jaren niet meer gelooft in eeuwige liefde. Niet wetende wat hij met Gisele aan moet, neemt hij haar tijdelijk in huis - tot groot genoegen van dochterlief Morgan - die compleet weg van Gisele is. Als eenmaal boze stiefmoeder Koningin Narissa haar weg weet te vinden naar deze wereld probeert ze Gisele te vergiftigen met behulp van haar maatje Nathaniel. Ondertussen vecht prins Edward zich - bewapend met zwaard en al - door de straten van de drukke metropool om zijn grote liefde terug te vinden.

Tijd om het rijmpje hierboven uit te leggen want lang niet iedereen is bekend met de problemen tijdens de productie van dit sprookje. Aan het begin van dit decennium was namelijk al bekend dat deze film er zou komen (het script werd zelfs in 1997 al door Touchstone aangekocht) echter werd het destijds niet goedgekeurd als zijnde een Disney-film. Het was ongepast en er moest een andere versie komen. Het script werd een aantal keren herschreven, tot de film werd gepland voor 2002 met Rob Marshall als regisseur. Door creatieve verschillen stapte Marshall op, en Jon Turtletaub volgde hem op, maar ook hij kwam niet verder dan een paar draaidagen. Een paar regisseurs en aanpassingen later, werd dan eindelijk bekend dat Kevin Lima (Tarzan, A Goofy Movie) het project had aangenomen en Disney hem een bedrag van 85 miljoen dollar te besteden gaf. De dollar mag dan laag staan, de opbrengst van 340 miljoen is geen kattenpis en laat duidelijk zien dat mensen weer helemaal klaar zijn voor een ouderwetse portie sprookjes.

Het eindresultaat mag er dus wezen, met Disney's eerste handgetekende stuk film dat de bioscopen heeft bereikt sinds Home on the Range (2004) en Pooh's Heffalump Movie (2005). En al zijn het maar pakweg 12 minuten voordat we in New York belanden, deze minuten in Andalasia zijn een begin van een nieuw tijdperk, dé grote belofte van John Lasseter. Kleurrijk, vlot, modern en duidelijk met een hart voor animatie getekend. Doordat Alan Menken en Stephen Schwartz zich aan het project verbonden, werd meteen de herkenbare musicalsfeer in de film gepompt die andere Disney's zo groot maakte in het verleden.

Amy Adams zit duidelijk lekker in haar element als princes Gisele en met haar enthousiasme en knappe koppie zal ze zelfs de grootste zuurpruim inpakken. James Marsden heeft na Hairspray (2007) het musicalgenre blijkbaar ontdekt en brengt het er ook hier weer goed vanaf. Zijn heroïsche rol als prins Edward, waarin Disney's gevoel voor zelfspot overduidelijk vanaf straalt, is zeer leuk om te aanschouwen. Ook noemenswaardig is de vertolking van de boze stiefmoeder, door Susan Sarandon. Ijskoud zou ze zo uit Sneeuwwitje gelopen kunnen zijn en samen met wandelend karikatuur Timothy Spall als haar 'evil' hulpje, vormt ze het perfecte team. Niet alles is perfect aan Enchanted want de herkenbaarheid uit andere Disneyfilms ligt er soms té dik bovenop wat de film helaas plotgewijs een goedkoop effect geeft. Natuurlijk weten we dat het overgrote deel een ode is aan oudere Classics, maar het is niet de eerste keer dat Disney zichzelf parodieert en laten we eerlijk zijn, op een vergiftigde appel raken we tegenwoordig al snel uitgekauwd.

Deze DVD is, zoals alle belangrijke recente releases van Disney, verpakt in een mooie schuifhoes en maakt het hierdoor een leuker verzamelobject dan menig release van een tijdje terug. De inhoud is redelijk met een aantal deleted scenes, een muziekvideo en een making of, maar stijgt nergens boven het gemiddelde uit. Helaas is er, naast een overigens prima klinkende Engelse 5.1-track, gekozen voor een Nederlandstalige DTS-track (alsof een kind van 10 het verschil hoort) en hierbij moest de Engelse het dus ontgelden. Maar niet getreurd, uiteindelijk gaat het om de film en deze staat er dan ook als een pareltje op. Aanrader voor jong en oud en het bewijs dat de 'House of Mouse' het nog niet verleerd is!07/05/2008

The Walt Disney Company Benelux

1.66:1 (animatiedeel) - 1.85:1 (live action)

DD 5.1 (Nederlands, Vlaams, Engels) - DTS 5.1 (Nederlands)

NL, EN

Ralph op 10/09/2008

Wie kotst kan de gal verwachten
Erg geslaagde film inderdaad; beter dan veel ander werk van Disney van de laatste jaren. Toch vrees ik dat deze film de tijdloosheid mist die veel van zijn voorgangers wel hebben. De tijd zal het uitwijzen, maar een klassieker is het nu inderdaad nog niet. (Met dat soort marketing wordt de hele term "klassieker" een beetje hol.)

Gelukkig hoeft iets geen klassieker te zijn om te kunnen vermaken.