Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

22/02/2011

Fanboys

Om mee te beginnen: de plot van deze film is briljant. De echte Star Wars-fans keken jarenlang uit naar het ‘eerste’ deel in de saga en in 1999 zou dit dan eindelijk gaan uitkomen. Dat deze Episode 1: The Phantom Menace voor veel fans nogal tegen zou vallen, werd toen enkel door een enkeling gevreesd. Fanboys speelt zich dan ook af aan het eind van de jaren negentig, toen de film nog niet in de bioscoop verschenen was. Een groep vrienden, fans van de Star Wars-trilogie niet te vergeten, besluiten af te reizen naar het huis van George Lucas om daar het langverwachte vierde deel uit de saga vroegtijdig te kunnen zien. Een erg leuk recept en ook de ingrediënten zien er aanvankelijk om van te smullen uit. Rekent u even mee? In de hoofdrollen zien we rijzende sterren Jay Baruchel (Knocked Up, Tropic Thunder, The Scorcerer's Apprentice), Dan Fogler (die niemand minder dan Alfred Hitchcock gaat vertolken dit jaar in de film Number 13) en Kristen Bell (Forgetting Sarah Marshall, Veronice Mars) en in bijrollen/cameo’s komen bekende komieken Seth Rogen, Kevin Smith, Craig Robinson en Danny McBride voorbij.  Als kers op de slagroom hebben de makers Ray Park (Darth Maul), Billy Dee Williams (Lando Calrissian) en Carrie Fisher (Princess Leia) uit de Star Wars-films en William Shatner uit eh.. Star Trek, weten te strikken. Wat kan er nog mis gaan? Best veel.
De groep vrienden reist niet zomaar af naar het huis van George Lucas. Uiteraard kunnen ze niet wachten totdat de film uitkomt, maar er ligt ook een serieuzere reden aan hun roadtrip ten grondslag. Eén van hen, Linus (Chris Marquette) heeft namelijk een vrij serieuze ziekte onder de leden, waardoor het heel aannemelijk is dat hij de première van The Phantom Menace niet meer gaat meemaken. Ze stappen in hun busje en beginnen aan een taak die wellicht onmogelijk lijkt. Hun tocht zit, zoals elke cinematografische roadtrip, vol hoogte en dieptepunten, en vol Star Wars-fans en Star Trek-fans.

Wat er bijvoorbeeld mis kan gaan, is geruzie om de uiteindelijke bioscoopversie van de film. Producent Harvey Weinstein ging zich namelijk behoorlijk bemoeien met de montage van de film en ging zelfs zo ver een andere regisseur in te huren om re-shoots te doen. Weinstein was niet tevreden over het eindproduct en huurde Steven Brill, regisseur van Adam Sandler-pareltjes Little Nicky en Mr. Deeds, om wat extra materiaal op te nemen. Weinstein zou namelijk naar verluid niet willen dat een van de hoofdpersonen leed aan kanker en wilde dit aspect en alle verwijzingen hiernaar compleet uit de film knippen. Fans van Fanboys kwamen in opstand en wilde Weinsteins volgende film Superhero Movie boycotten (wie wil dat niet?). Weinstein krabbelde terug en liet oorspronkelijk regisseur Kyle Newman terug in de montagekamer. De kankerreferenties werden teruggezet, maar Newman kreeg toch niet de film die hij in eerste instantie voor ogen had.

Gesteggel als dit is zelden goed voor een film, en ondanks dat we niet weten hoe de film er in Newmans visie had uitgezien, kunnen we wel concluderen dat Fanboys behoorlijk onevenwichtig is. Aan de ene kant zit de film vol met leuke grappen, lollige verwijzingen naar andere films en hilarische cameo’s (vooral Seth Rogen is behoorlijk grappig) en aan de andere kant stijgt de film niet ver uit boven de standaard representatie van fancultuur en krijgen we bovendien heel wat grappen voor de kiezen die tamelijk uitgekauwd aanvoelen (hoe vaak hebben we niet een film gezien met een verwijzing naar Star Wars’ beroemde tekst die in de ruimte verdwijnt?). Ook het verhaal biedt op het originele uitgangspunt na maar weinig leuke vondsten. Fanboys is uiteindelijk een middelmatige en clichématige roadmovie (begin je aan een roadtrip, beland je ongetwijfeld in de het gevang, zo lijkt de regel), waar veel meer in had gezeten.

De DVD van Paradiso Films heeft op een trailertje na geen extra’s.
DVD

09/12/2010

Paradiso Home Entertainment

Widescreen 16:9 (1.78), Kleur

Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.