Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

05/03/2011

Fantasia 2000 (Blu-ray)

Meer dan waardige opvolger!

Het gebeurt niet vaak dat een film van meer dan een halve eeuw oud een vervolg krijgt. Dit was het geval in 1999 toen het tweede deel van de beroemde klassieker Fantasia in de bioscoop verscheen. Nog meer dan het eerste deel werd het (zeer onterecht) een flop - zeker volgens Disney maatstaven. En dat terwijl Fantasia 2000, Disney's 38e Classic, zowel qua animatie als muziek vele malen toegankelijker is voor jong en oud. Tijd voor een herkansing in topvorm in HD!Met een waanzinnige opening in de vorm van de ultra bombastische Vijfde Symfonie, worden we de wereld van Fantasia 2000 ingeslingerd. Een artistieke mengelmoes van abstracte vlinders in bonte kleuren spat het scherm af. Van deze drukte wordt overgegaan in het meer ingetogen stuk Pines of Rome, waarin een bultruggen-stel hun jong kwijtraakt onder de ijsschotsen. Een knap staaltje 3D animatiekunst, zeker wanneer we kijken naar de techniek omdat dit segment zelfs voor het eerste deel van Toy Story gemaakt werd.

George Gershwin's Rhapsody in Blue is verreweg mijn favoriet waarbij we in de tekenstijl van Al Hirschfeld een blik werpen op de levens van een aantal mensen in de jaren '30 van New York, tijdens de grote depressie. Allemaal hebben ze zo hun dromen maar worden daarin in de weg gestaan door relaties, geld of gebrek aan werk. Hans Christian Andersen's The Steadfast Tin Soldier wordt gebracht - hoe kan het ook anders - met een verhaal over een tinnen soldaatje. Een niet heel creatief stuk maar ook hier een mooi gebruik van 3D animatie, zo subtiel dat het haast 2D getekend lijkt.

Een welkome afwisseling volgt met het enorm korte maar zeer amusante filmpje met muziek van Camille Saint-Saëns's The Carnival of the Animals, waarbij een eigenwijze flamingo - buitenbeentje van de groep, de rest het leven zuur maakt door... een jojo! Zijn geniepige grijns op het gezicht zal je ongetwijfeld aan het lachen brengen! Een oude bekende is terug met Paul Dukas's The Sorcerer's Apprentice, waarin Mickey als tovenaarsleerling denkt dezelfde krachten te hebben als zijn meester, met alle gevolgen van dien. Naar mijn mening niets meer dan opvulling om de al vrij korte film op een goedkope manier wat langer te maken.

Edward Elgar's Pomp and Circumstance, overal beter bekend als de 'graduation march', is een bewerking geworden van de beroemde verhaal van Noah's Ark met Donald Duck en Katrien in de hoofdrol. Een vrolijk stuk, zeker in vergelijking met de duistere maar wonderschone Firebird Suite van Igor Stravinsky waarin een elfje tevergeefs de natuur probeert redden van de ondergang door een vulkaanuitbarsting.

Zoals eerder beschreven is, in vergelijking met het origineel uit 1940, dit deel stukken toegankelijker door het gebruik van bekendere, klassieke stukken en zijn met uitzondering van het eerste segment ook de animaties wat minder abstract, hetgeen de kijkervaring voor alle doelgroepen stukken aangenamer maakt. Juist door de kortere speelduur is de drempel de film vaker op te zetten een stuk lager en wordt het nergens langdradig. Een mankementje dat het origineel soms wel vertoont.

Het schijfje
Naast beeld en geluid waar met een volle score werkelijk niets op aan te merken is, gaan we door naar de extra's. Fantasia 2000 is voorzien van 2 audiocommentaren, een met filmhistorici en de ander met Roy Disney en James Levine. Naast  de korte film Destino, een samenwerking van Disney en de Spaanse schilder Salvador Dali. Deze short is des te unieker omdat de productie al begon in 1945, 58 jaar voor de film afgerond werd. Dali & Disney: A Date With Destino (82 min) is een zeer lange docu over deze samenwerking en onthult waarom Roy E. Disney het na zoveel jaar alsnog uitbracht.
Blu-ray + DVD

23/02/2011

The Walt Disney Company Benelux

1.78:1 - 1080p High Definition

Engels DTS-HD MA 7.1, Nederlands DEHT-DTS 5.1, e.a.

Nederlands, Engels, e.a.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.