Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

04/10/2011

Fast Five

Spierbundels en snelheidsduivels

De Fast and Furious-franchise zat al jaren zonder gas. Een aantal jaren geleden bracht regisseur Justin Lin daar verandering in met The Fast and the Furious, dat een box-office succes werd en tevens kon rekenen op betere reviews dan eerdere delen. Justin Lin mag het nog eens proberen met Fast Five, en maakt zowaar het beste deel in de reeks.Het uitgangspunt bij het kijken van Fast Five moet zijn dat je het absoluut niet serieus neemt. Wie het verhaal, waarin voormalig-agent / recent-crimineel Brian en spierbundel Dom auto's stelen, racen en een overval plannen terwijl ze op de hielen worden gezeten door federaal agent Hobbs, is namelijk zeer stupide. Het mooie is dat Justin Lin zijn film zelf ook niet al te serieus neemt. Hoewel hij hier en daar, op nogal horkerige wijze, probeert de personages diepgang te verschaffen draait deze reeks, ook volgens hem, vooral om de actie en het testosteron.

En daarmee zit het enorm goed. Er is dit jaar geen enkele film uitgekomen die luidruchtiger, meer macho en meer stupide is dan... Transformers 3. Fast Five doet echter een gooi naar de troon met onder andere een briljant gechoreografeerde auto-achtervolging in en rondom een trein. Ook goed is de slotscène waarin een achtervolging gecombineerd wordt met een overval. Lin toont zich een uitstekend actieregisseur en weet het bloed hier en daar sneller te laten stromen.

In het rustiger gedeelte van de film peert hij hier en daar mis door de focus op de familierelaties binnen de groep. De personages zijn echter niet bijster interessant en deze scènes zijn voor de kijker een typisch geval van “op naar de actie”. Gelukkig weet Lin de hiaten tussen de actiescènes te vullen met een Ocean's Eleven-achtige planning van een overval, waardoor de film eindelijk eens afwijkt van het “bad guys en bolides”-stramien van de vorige delen in de franchise. De film is leuker, gezelliger, grappiger (hoewel de grappen redelijk flauw zijn) en sneller. In dit vijfde deel weet Lin eindelijk een standaard neer te zetten die de reeks vanaf het begin al had moeten hebben. Neem je het niet te serieus, dan zit in deze film een prima actiefilm verscholen.

De schijf:
Ook aan de Blu-ray is de nodige aandacht besteed. De film staat prachtig op de schijf, waarbij vooral de actiescènes goed uit de verf komen qua scherpte. Ook de soundtrack klinkt heerlijk vol. De extra's zijn in grote getale aanwezig, al zijn dit voor een groot deel verkapte promofilmpjes. De deleted scenes zijn kort en overbodig, en het is duidelijk waarom ze uit de film verwijderd zijn. De bloopers zijn erg flauw en tonen dat vooral The Rock in de realiteit een arrogante macho is.

Een groot scala aan featurettes staat op de schijf, waarvan een paar (De Grote Treinroof, Dom Vs. Hobs, Op De Set en Achtervolging van de Kluis) gericht zijn op de actiescènes. Dit zijn de beste featurettes, want ze tonen hoe veel werk en tijd in de choreografie van de actie gaat zitten. Je krijg ook meer respect voor regisseur Justin Lin, die met een beperkt budget en beperkte tijd het volledige rendement uit de actiefilm wist te halen.

Minder goed zijn de featurettes die draaien om de acteurs (De Hereniging van het Team, Doms Reis, Brain O'Connor: Van Agent tot Crimineel, Federaal Agent Hobbs), want deze lijken vooral bedoeld om de acteurs de ruimte te gunnen iets liefs te zeggen over hun castgenoten. Vulsel. Ook overbodig is Tyrese Tv, waarin Tyrese Gibson flauwe grappen maakt op de set onder het mom van een realityprogramma. Tyrese is alleen niet echt grappig, hoewel de groepsdynamiek op de set leuk is om te zien.

De laatste featurette draait om de auto's, wat voor deze film natuurlijk een must is. Autofielen kunnen hun lol op, maar voor wie niet warm of koud wordt van auto's (zoals ondergetekende) heeft deze featurette geen toegevoegde waarde. De beste, en laatste, extra op de schijf is het audiocommentaar van Lin, die toont bewust na te denken over dramaturgische en actiegerichte keuzes en dat zelfs in een heerlijk stupide film als deze regisseren een grote klus is. Bijgevoegd zijn een schijf met de dvd-versie en een digitale kopie.Blu-ray + DVD

29/09/2011

Universal Pictures

2.35:1

DD 5.1

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.