Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

21/09/2008

Faust - Eine Deutsche Volkssage

Pact met de duivel

Eén van de grootste regisseurs uit het tijdperk van de stomme film is F.W. Murnau. De Duitser is vooral bekend om de horrorklassieker Nosferatu en het meesterlijke Amerikaanse drama Sunrise. Zijn laatste Duitse film is minder bekend, maar evenals de twee genoemde titels een klassieker uit de vroege tijd van de film. Faust – Eine Deutsche Volkssage uit 1926 is op DVD te koop in een geremasterde twee disc editie.De klassieke Duitse legende over een weddenschap tussen de duivel (een fantastische rol van Emil Jannings) en een engel leidt ertoe dat de duivel een pact aangaat met de oude professor Faust wanneer deze, overigens door toedoen van de duivel, geen geneesmiddel weet te fabriceren tijdens een pestuitbraak. Wat volgt is een strijd tussen goed en kwaad, waarbij liefde een doorslaggevende rol speelt.

Faust is vooral bekend geworden vanwege het destijds revolutionaire werk met special effects. We zien vliegende strijders met paard en wagen, allerlei trucages met openslaande kastdeuren en een legendarisch shot van de duivel die hoog boven het stadje waar Faust leeft verschijnt en beslag neemt van datzelfde stadje. In de jaren ’20 waren dit soort shots een ware beproeving en met dat historisch besef in ogenschouw is de film een echte klassieker en in deze tijd nog steeds overtuigend. Na een ijzersterk eerste uur vol met fraaie scènes en pure horror (de verschijning van Mephisto bij Faust) verandert de toon in het tweede uur. De nadruk ligt dan meer op de verjongde Faust die verliefd wordt op Gretchen. Misschien iets minder qua visuele aantrekkingskracht, al blijft het een fascinerende film.

Op de tweede schijf staat naast trailers van Der Blaue Engel en Ame Aguru (een Japanse titel) een documentaire over de totstandkoming van Faust. De 53 minuten durende documentaire geeft een aardig beeld van de film ondanks dat het vaak wel erg technisch van aard is. Veelal worden oudere shots vergeleken met de nieuwe, geremasterde versie. Leuk is wel een minuten durende opeenvolging van bloopers en schoonheidsfoutjes die uit de film zijn gehaald door perfectionist Murnau. Tenslotte wordt de Duitse versie vergeleken met de Amerikaanse versie, in het bijzonder omtrent het gebruik van tussentitels.

Het is een redelijk interessante documentaire al hoop je bij dit soort beschouwingen dat filmkenners en liefhebbers aan het woord komen. Dat gebeurt helaas niet. Onbegrijpelijk is ook dat er bij de trailers wel filmposters staan van Nosferatu en Metropolis, maar dat je de trailers niet kan bekijken. (Noot van redactie: Onbegrijpelijk blijkt het niet... Het is zelfs heel begrijpelijk, gezien er gewoonweg geen trailers beschikbaar zijn van Metropolis en Nosferatu, aldus distributeur Living Colour. Maar men wil ons uiteraard wel informeren omtrent het bestaan van de DVD’s, dus zijn de posters ingezet.).

De opgepoetste versie ziet er fraai en scherp uit wat de vele gecompliceerde shots recht doet. Daarnaast is het altijd fijn om een dergelijke klassieker in je collectie te hebben, want samen met Nosferatu en Sunshine behoort Faust tot de allerbeste stomme films. De extra’s op de tweede disc zijn wat summier, maar het draait uiteindelijk allemaal toch echt om de film zelf die meer dan de moeite waard is om te zien en om te hebben.18/09/2008

Living Colour Entertainment

4:3 (1,33)

Dolby 5.1, Dolby Digital 2.0

Nederlands, Frans