Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
12/02/2015

Fifty Shades of Grey

En daar is hij dan eindelijk, Fifty Shades of Grey. De langverwachte verfilming van de gelijknamige erotische bestseller van E. L. James, geregisseerd door Sam Taylor-Johnson. Fifty Shades of Grey, gecategoriseerd als romantisch drama, wordt speciaal uitgebracht voor Valentijnsdag (vanaf 12 februari 2015 te zien in Nederlandse bioscopen). En wat zijn we er allemaal nieuwsgierig naar. Omdat er seks in zit. SM wel te verstaan. En dat vinden wij spannend. De trailer van de film is zelfs YouTube’s meest bekeken movietrailer van afgelopen jaar. De ongeïnformeerde kijker die op Valentijnsdag een avondje denkt weg te kunnen zwijmelen zal dus nog even schrikken. Of niet?
Het verhaal gaat over de relatie tussen Anastasia Steele (Dakota Johnson) en Christian Grey (Jamie Dornan). Anastasia is een onervaren, ietwat nerdy literatuurstudente. Wanneer zij de 27-jarige miljardair Christian Grey leert kennen, gaan er twee nieuwe werelden voor haar open. Een wereld van pittige sekspraktijken en van romantische gevoelens.
Sadomasochistische praktijken
Christian moet van de romantiek niets hebben. Romantische gevoelens komen hem door ervaringen uit het verleden veel te dichtbij. Een trauma wellicht. Bang om verlaten of gekwetst te worden. Grey houdt het liever bij sadomasochistische praktijken, hiermee kan hij tenminste de controle behouden. Hij handhaaft een hele lijst opgestelde regels, die per contract ondertekend moeten worden. Zal Anastasia dit contract ondertekenen?
Met de hoeveelheid seks valt het inderdaad wel mee. Je ziet wat borsten, billen, zwepen en touwen. Meest expliciet is het ter sprake komen van de clitorisklemmen en ‘anal fisting’, die in het contract vermeld staan. Alleen wil Anastasia die nou juist schrappen. Maar om nou te zeggen dat hier een sterk neergezet verhaal tegenover staat, nee.
Gereedschapswinkel
De film gaat puur over de seksuele omgangsvormen van hun relatie. Over het werk van Grey, de studie van Anastasia, hun verleden, hun achtergrond, kom je zeer weinig te weten. Hoe zij hun toekomst voor zich zien, of Grey hoopt dat hij ooit anders zal durven, wat Anastasia zo leuk vindt aan Grey, komt niet echt aan bod. De humor en ontspanning die toch meestal wel aanwezig zijn in een beginnende relatie, ontbreken in de scenes die wij te zien krijgen. Wat we wel zien zijn spullen. Laptops, nieuwe kleren, auto’s en helikopters.
De personages wekken meer ergernis op dan sympathie. Niet alleen door het verhaal, ook door hun gedrag dat er veel te dik bovenop ligt. Zo bijt Anastasia continue op haar lip en doet Grey iets te suggestief als hij bindmateriaal bij haar komt kopen (zij werkt namelijk in een gereedschapswinkel).
Maagd
Anastasia doet niet echt aan make-up, praat zacht en is naïef. Als Grey haar zijn zogenoemde speelkamer wil laten zien, reageert ze met: “Wat staat daar, je x-box en zo?”. Ze is nog maagd, maar neemt zelfs voor haar eerste keer niet even de moeite het bij te werken daar van onder.
Op Grey valt ook het één en ander aan te merken. Hij is wispelturig en onbescheiden. Waar hij Anastasia eerst nog gebiedt uit zijn buurt te blijven en zegt haar los te moeten laten, stuurt hij haar meteen daarna een stel eerste druk, klassieke boeken. En als hij haar staat op te wachten bij zijn helikopter, staat hij er nogal zelfvoldaan bij.
Kortom, die hele hype rondom Fifty Shades of Grey lijkt een beetje overtrokken. De SM valt mee (of juist tegen) en het verhaal is niet sterk neergezet. Een leuke Valentijnsfilm? niet echt. In ieder geval niet als je lekker wil weg zwijmelen, wel als je de bioscoop uit wil lopen met het besef dat een relatie nog altijd slechter kan dan die van jou.