6 april 1925

6 april 1925

Film zoekt het hogerop

Film zoekt het hogerop
15/07/2008
eer en meer vliegtuigmaatschappijen investeren tegenwoordig in uitgebreide videocollecties die iedere passagier op een eigen schermpje kan bekijken. Zappend van klassiekers naar de nieuwste releases kan iedereen tijdens een intercontinentale vlucht naar zijn eigen smaak vermaakt worden. Ook dit was uiteraard ooit anders.
Imperial Airways toonde op 6 april 1925 als eerste een film op een lijnvlucht. Tussen Londen en Parijs werd The Lost World gedraaid; denken we hierbij overigens aan een traditionele projector, tv’s waren er immers nog niet. Het was de Amerikaanse maatschappij TWA die er bijna veertig jaar later als eerste een gewoonte van maakte. Tijdens een vlucht van New York naar LA op 19 juli 1961 werd de film By love possessed aan de passagiers getoond. Vanaf die dag stond film vast op het programma. Lekker met een bakje verse koffie: een andere primeur van TWA in de jaren ’60.

Sinds 1999 hebben vliegtuigfilms (samen met onder andere cruiseschepen) een eigen dvd-regiocode: nummertje 8, speciaal voor internationale vertoningen. Geen gezeur dus over releasedata en distributierechten wanneer je door het luchtruim van verschillende landen vliegt.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.