Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
10/10/2019

Gemini Man

Regisseur Ang Lee heeft een nieuwe actiefilm gemaakt, Gemini Man, met Will Smith in de hoofdrol. Hierin zien we hoe Henry Brogan (Will Smith) deel uitmaakt van een bijzondere elite groep als huurmoordenaar, die werkt voor de CIA. Hij heeft al eerder in het leger gediend en wordt ingezet om terroristen op te sporen en uit te schakelen. Alleen wanneer zijn laatste opdracht niet helemaal zuiver is, wordt er op hem gejaagd. Hij zal moeten rennen voor zijn leven en de oorzaak uitschakelen.Henry is opgevoed door Clay Verris (Clive Owen) oprichter van het bedrijf Gemini die soldaten traint om in oorlogsgebieden aan de slag te gaan. Hij heeft ook nog een ander programma. Hierin is hij erin geslaagd om DNA te klonen om uiteindelijk supersoldaten te maken. Hij staat te popelen om zijn soldaat in te zetten voor de klopjacht op Henry. Wat resulteert in snelle achtervolgingen, veel rondvliegende kogels, lekkere koekjes en de terugkeer van ‘The Fresh Prince of Bel-Air’.

Filmvorm
Gemini Man is een film die het met name moet hebben van de beeldervaring. Lee heeft de film namelijk niet op het standaard 35 frames per seconde opgenomen, maar met 120 frames per seconde. Hierdoor is het beeld vlijmscherp, het is net alsof je gewoon naar een 4K UHD-tv zit te zijn in 3D. Deze vorm van filmen heet 3D+ en zorgt ervoor dat de scherpte diepte en kleuren nog meer van het scherm spatten. Je merkt bij het zien van de film dat Lee met deze filmvorm heeft gespeeld in de brede zin van het woord.

De camera vliegt van de ene naar de andere kant, kijkt mee over de schouders, is soms de ogen van de hoofdpersonage en doet nog veel meer gekke dingen. Op een gegeven moment krijg je het gevoel dat je in een first-person-shooter-game terecht bent gekomen. Dit geeft soms een rommelig beeld, waardoor de samenhang met het verhaal weg valt. Het is in grote lijnen een actiefilm, maar bevat wel erg veel dialogen die weinig inhoud hebben. Wat wil Lee nu eigenlijk met dit verhaal vertellen? Dat je niet moet klonen of juist wel?

Motor
Er zit wel één actiescene in het verhaal dat wel indrukwekkend en spectaculaire is. Hierbij zitten de twee hoofdpersonages elkaar achterna op de motor. Hier wordt er veel gevraagd van de stuntmensen en zien de visuele effecten er erg goed uit. Dit deel van de film wordt dan verder niet meer overtroffen. De cast doet zijn best, maar springen er niet uit. Zelfs acteur Clive Owen kan veel beter dan dat we hier te zien krijgen. Will Smith doet netjes zijn ding, maar is hier geen harde ‘bad boy’. Zijn sidekick Mary Elizabeth Winstead zorgt voor een beetje humor en deelt klappen uit, maar is niet echt bijzonder. Jammer, want er had wel meer in kunnen zitten.

Gemini Man moet het hebben van de mooie kleuren en het scherpe beeld en niet van het verhaal. Dan is het misschien nog wel de moeite om hem in 4D te zien, met alle water, wind en stoelschuteffecten die je dan in de zaal kan ervaren.Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.