3 november 1953

3 november 1953

Godzilla ontwaakt

Godzilla ontwaakt
01/10/2008
apans beroemdste filmmonster beleeft zijn debuut op het witte doek op 3 november 1953. Gojira (of gewoon Godzilla) zou uitgroeien tot een groot succes dat jaar en tot een culticoon in de jaren daarna.


Wanneer een aantal boten op mysterieuze wijze zinkt, komt bij de bewoners van een eiland de traditionele legende van een monster genaamd Godzilla weer bovendrijven. Terwijl zo het bijgeloof van de eilandbewoners gevoed wordt, ontdekken onderzoekers de ware aard van de mysterieuze gebeurtenissen. Er is inderdaad sprake van een dinosaurusachtig monster dat uit zijn rust is ontwaakt door nucleaire tests in de oceaan.

Sinds dit debuut is Godzilla in tientallen films verschenen, met name in Japan. In veel van deze films neemt Godzilla het op tegen andere monsters, zoals Mothra, Rodan en Mechagodzilla. Langzaamaan groeide de aanvankelijke engerd zelfs uit tot de held in deze gevechten en richtten de films zich op een jonger publiek

In het westen werd Godzilla onder andere geëerd met een ster op de Hollywood Walk of Fame en een Mtv Lifetime Achievement Award. Daarnaast werd zijn legende beschaamd met de Hollywood-film uit 1998.
Plaats uw reactie

Erwan op 03/11/2008

I don't know, I'm making this up as I go
Uitstekende film ook, vergis je alleen niet in de versie aangezien er ook een Amerikaanse remake is uit datzelfde jaar. Die is gauw minder!
Thiver op 03/11/2008

---
Nam Godzilla het ook niet een keer op tegen Kong?
Ralph op 04/11/2008

Wie kotst kan de gal verwachten
jep in '62. (oorspronkelijk was er een plan voor King Kong vs. Frankenstein, maar uiteindelijk werd het toch Godzilla; het idee kwam dus in eerste instantie uit de VS en niet van de Godzilla-makers)
Kees van Dijkhuizen op 03/11/2009

Ik voel me vreselijk maar heb er nog nooit een gezien...
Erwan op 04/11/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Ook niet die verschrikkelijke Hollywood versie van Roland Emmerich? Heel veel van die Japanse titels zijn trouwens ook maar matig hoor, ik kan naast het origineel ook "Destroy All Monsters" (met een record aantal monsters in 1 film, maar liefst 11!) zonder meer aanraden!
Kees van Dijkhuizen op 04/11/2009

Ik zal me eraan wagen!
Zarya op 25/05/2014

You've really helped me unreastdnd the issues. Thanks.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.